Íme a turistamágnes szellemváros, ami nélkül ma nem lenne villamos áram az USA-ban

A 20. századi rézzel foglalkozó bányaváros valamikor több száz lakónak nyújtotta az otthon melegét. Ma már szellemvárosként kísérti az arra járókat.

A bíbor színű festék egy évszázad alatt sem kopott le az alaszkai Kennecott város épületeiről. A lakatlan, elhagyatott település egykor egy összetartó közösség zajától volt hangos, ma már csak a Wrangell – St Elias Nemzeti Park hegyvonulatai emlékeznek erre a történelmi jelentőségű időszakra.

A 20. század elején a városban virágzott a rézbányászat, de kulcsfontosságú szerep hárult rá az Egyesült Államok villamosításában is.

Az 1900-as években a kutatók a Kennecott-gleccser keleti pereme mentén hatalmas zöld rézsziklákra bukkantak. A rézhuzalok iránti kereslet az egekbe szökött, amikor nagyszabású villamosítási erőfeszítések söpörték végig az Egyesült Államokat, így hamar felismerték, hogy a terület hatalmas potenciállal rendelkezik. Megalakították a helyi rézbányász közösséget, hogy minél jobban ki tudják aknázni a természet adta lehetőségeket.

1911-re a város már vasúti összeköttetéssel is rendelkezett, a aranykorában pedig hatszáz embernek biztosított megélhetést. A munka rendkívül fárasztó volt, a bányákban a hőmérséklet fagypont körül mozgott, a munkaórák száma pedig végtelennek tűnt. A közösség azonban virágzott: nagy társadalmi eseményeket tartottak, télen korcsolyáztak, nyáron bálokat rendeztek. A városban volt iskola, kórház, vegyesbolt és egy kis tejüzem is.

A bánya végül 1938-ban bezárt, miután a lelőhelyek kimerültek, a réz ára pedig csökkenni kezdett. A város ekkor lakatlanná vált, az épületek romlásnak indultak. Az 1970-es évek közepén a hippi életmódot kedvelők lassan elkezdték újratelepíteni, ez azonban nem járt sikerrel,

Kennecott ma is üresen áll.

1998-ban az Egyesült Államok Nemzeti Parki Szolgálata megvásárolta számos épületét és a föld nagy részét, hogy megkezdje helyreállításukat. Ma igazi turistamágnes, amelynek páratlan hangulata van. A turisták hosszú órákat képesek vezetni azért, hogy sétálhassanak egyet az egykori bányaváros utcáin és elképzelhessék, hogy az épületek anno hogyan teltek meg élettel.

Kínában egy távoli szigetcsoporton található Houtouwan faluja, amelyet az 1990-es években gyakorlatilag minden ok nélkül elhagytak a lakosai. A település azonban egyáltalán nem hasonlít más szellemvárosra, mivel a természet visszakapta azt, ami korábban az övé volt,

(Fotók: Getty Images)

usa | utazás | szellemváros | nagy sztori | amerika

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom