Close
Íme a turistamágnes szellemváros, ami nélkül ma nem lenne villamos áram az USA-ban

Íme a turistamágnes szellemváros, ami nélkül ma nem lenne villamos áram az USA-ban

A 20. századi rézzel foglalkozó bányaváros valamikor több száz lakónak nyújtotta az otthon melegét. Ma már szellemvárosként kísérti az arra járókat.

A bíbor színű festék egy évszázad alatt sem kopott le az alaszkai Kennecott város épületeiről. A lakatlan, elhagyatott település egykor egy összetartó közösség zajától volt hangos, ma már csak a Wrangell – St Elias Nemzeti Park hegyvonulatai emlékeznek erre a történelmi jelentőségű időszakra.

A 20. század elején a városban virágzott a rézbányászat, de kulcsfontosságú szerep hárult rá az Egyesült Államok villamosításában is.

Az 1900-as években a kutatók a Kennecott-gleccser keleti pereme mentén hatalmas zöld rézsziklákra bukkantak. A rézhuzalok iránti kereslet az egekbe szökött, amikor nagyszabású villamosítási erőfeszítések söpörték végig az Egyesült Államokat, így hamar felismerték, hogy a terület hatalmas potenciállal rendelkezik. Megalakították a helyi rézbányász közösséget, hogy minél jobban ki tudják aknázni a természet adta lehetőségeket.

1911-re a város már vasúti összeköttetéssel is rendelkezett, a aranykorában pedig hatszáz embernek biztosított megélhetést. A munka rendkívül fárasztó volt, a bányákban a hőmérséklet fagypont körül mozgott, a munkaórák száma pedig végtelennek tűnt. A közösség azonban virágzott: nagy társadalmi eseményeket tartottak, télen korcsolyáztak, nyáron bálokat rendeztek. A városban volt iskola, kórház, vegyesbolt és egy kis tejüzem is.

A bánya végül 1938-ban bezárt, miután a lelőhelyek kimerültek, a réz ára pedig csökkenni kezdett. A város ekkor lakatlanná vált, az épületek romlásnak indultak. Az 1970-es évek közepén a hippi életmódot kedvelők lassan elkezdték újratelepíteni, ez azonban nem járt sikerrel,

Kennecott ma is üresen áll.

1998-ban az Egyesült Államok Nemzeti Parki Szolgálata megvásárolta számos épületét és a föld nagy részét, hogy megkezdje helyreállításukat. Ma igazi turistamágnes, amelynek páratlan hangulata van. A turisták hosszú órákat képesek vezetni azért, hogy sétálhassanak egyet az egykori bányaváros utcáin és elképzelhessék, hogy az épületek anno hogyan teltek meg élettel.

Kínában egy távoli szigetcsoporton található Houtouwan faluja, amelyet az 1990-es években gyakorlatilag minden ok nélkül elhagytak a lakosai. A település azonban egyáltalán nem hasonlít más szellemvárosra, mivel a természet visszakapta azt, ami korábban az övé volt,

(Fotók: Getty Images)

kennecott | usa | szellemváros | nagy sztori | alaszka

FOLYTASD EZZEL

Ezek a világ legbarátságosabb városai

Több mint 120 év után eltűnik Párizs egyik szimbóluma

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram