Több mint huszonöt év után újra felbukkanhat egy elsüllyedt olasz szellemfalu

Fabbriche di Careggine különleges története.

A toszkán települést még valamikor az 1300-as években alapították. Kezdetben amilyen jól alakult a sorsa – fontos kereskedelmi útvonal része lett, a helyi vasontöde is sikeresen működött – olyan szomorú fordulatot vett: előbb elszegényedett, majd a 20. században víz alá került. Utóbbi oka a közeli Edron folyón felhúzott duzzasztógát volt, az építés következményeként 1941-ben a hömpölygő víz elárasztotta a falut.

A száznegyvenhat lakost kitelepítették, Fabbriche di Careggine pedig úgy tűnt, végleg lekerül a térképről.

A fordulatot a mesterségesen kialakított szomszédos – egyébként gyönyörű – Vagli-tó hozta, merthogy annak vizét nagyjából tízévente leengedik, hogy kitisztítsák medrét. Ilyenkor az elsüllyedt falu még megmaradt házai újra láthatóvá válnak – az áradás óta eddig négyszer, 1958-ban, 1974-ben, 1983-ban és 1994-ben bukkantak elő a romok.

A duzzasztógát tulajdonosa, az Enel cég szerint 2021-ben újra megtisztítják a tavat, vagyis ismét felfedi magát a elsüllyedt szellemfalu. Ide kapcsolódóan az Italy Undiscovered úgy tudja, néhány évvel ezelőtt lett volna esekedés a munka, ám a tervek végül nem valósultak meg.

Pontos dátuma még nincs a projektnek, de érdemes követni a település Facebook-oldalát a friss információkért, hiszen nem akármilyen pillanatnak lehetünk szemtanúi, ahogyan a régi házak fokozatosan kiemelkednek a vízből, másrészt sétálhatunk is a korábban elárasztott középkori falu utcáin.

Ez  is érdekelhet:

Elsüllyedt világok – Víz alá került települések, amelyeket még megnézhetünk

Az biztos, hogy különleges, és könnyen lehet, hogy megismételhetetlen élményt, illetve látványt kapunk.

(Forrás: Lonely Planet, Insider, fotók: Getty Images)

szellemfalu | elsüllyedt | olaszország | látható | felbukkan

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom