Close
Több mint huszonöt év után újra felbukkanhat egy elsüllyedt olasz szellemfalu

Több mint huszonöt év után újra felbukkanhat egy elsüllyedt olasz szellemfalu

Fabbriche di Careggine különleges története.

A toszkán települést még valamikor az 1300-as években alapították. Kezdetben amilyen jól alakult a sorsa – fontos kereskedelmi útvonal része lett, a helyi vasontöde is sikeresen működött – olyan szomorú fordulatot vett: előbb elszegényedett, majd a 20. században víz alá került. Utóbbi oka a közeli Edron folyón felhúzott duzzasztógát volt, az építés következményeként 1941-ben a hömpölygő víz elárasztotta a falut.

A száznegyvenhat lakost kitelepítették, Fabbriche di Careggine pedig úgy tűnt, végleg lekerül a térképről.

A fordulatot a mesterségesen kialakított szomszédos – egyébként gyönyörű – Vagli-tó hozta, merthogy annak vizét nagyjából tízévente leengedik, hogy kitisztítsák medrét. Ilyenkor az elsüllyedt falu még megmaradt házai újra láthatóvá válnak – az áradás óta eddig négyszer, 1958-ban, 1974-ben, 1983-ban és 1994-ben bukkantak elő a romok.

A duzzasztógát tulajdonosa, az Enel cég szerint 2021-ben újra megtisztítják a tavat, vagyis ismét felfedi magát a elsüllyedt szellemfalu. Ide kapcsolódóan az Italy Undiscovered úgy tudja, néhány évvel ezelőtt lett volna esekedés a munka, ám a tervek végül nem valósultak meg.

Pontos dátuma még nincs a projektnek, de érdemes követni a település Facebook-oldalát a friss információkért, hiszen nem akármilyen pillanatnak lehetünk szemtanúi, ahogyan a régi házak fokozatosan kiemelkednek a vízből, másrészt sétálhatunk is a korábban elárasztott középkori falu utcáin.

Ez  is érdekelhet:

(Forrás: Lonely Planet, Insider, fotók: Getty Images)

olaszország | elsüllyedt | felbukkan | szellemfalu | látható

FOLYTASD EZZEL

Bezár az ország egyik legszebb fürdője is

Ezt az öt dolgot mindenképp meg kell tenned a következő spanyolországi utadon

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram