Félnek visszatérni a turisták Törökországba a hatalmas földrengés után

A földrengés miatt a turisták kétszer is meggondolják, hogy Törökországba utazzanak, holott korábban a Földközi-tenger egyik első számú úti célja volt az ország.

Február elején hatalmas földrengés rázta meg Törökországot, a katasztrófában több mint ötvenezren vesztették életüket, városok pusztultak el, százezrek váltak hajléktalanná. A károsultak hónapokon keresztül Antalya szállodáiban éltek, most azonban panziókba és kollégiumokba költöztették őket, így az idegenforgalmi szektor abban bízik, a hotelek ismét turistákkal telnek meg.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

A ForwardKeys adatai szerint földrengés előtt két héttel csak hét százalékkal maradtak el a két vagy több éjszakás utazások Isztambulban a pandémia kitörése előtti adatokhoz képest. Ma ez a mutató harmincegy százalékkal csökkent.

Pedig a katasztrófa előtt a szakemberek kedvező prognózisokat állították fel, egyértelműen az utazások fellendülését jósolták. Bár most egy kis növekedés tapasztalható, Törökország nem kapott új lendületre.

Ráadásul a közelgő török választások sem kedveznek a turizmusnak.

Mivel a földrengés epicentrumát az ország délkeleti része jelentette, a pusztításban egyetlen tengerparti üdülőhelyet sem volt érintett, a közelgő nyári szezon ismét segíthet az utazási kedven, elsősorban az orosz turisták érkezésére számítanak. Nem véletlenül.

Törökország azon kevés országok egyike, ahová az orosz turisták a nyugati szankciók ellenére beutazhatnak.

Ez pedig meglátszik a vendégforgalmi adatokon is. A török statisztikák szerint a népszerű üdülőövezeteket elsősorban az oroszok látogatják, de szintén rendkívül népszerű a német és a brit utazó körében. A márciusi adatok alapján most azt jósolják, az ország idegenforgalmi bevétele ötvenhat milliárd dollár lehet.

(Forrás: Reuters, fotók: Getty)

turizmus | földrengés | idegenforgalom | törökország | szállodák

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom