Close
Mégsem lenne szabad annyi vizet innunk? Lehet, hogy sok a napi nyolc pohár

Mégsem lenne szabad annyi vizet innunk? Lehet, hogy sok a napi nyolc pohár

Persze, minden a pohár méretétől függ.

Huszonhárom országban, 5604 fő részvételével zajlott az eddigi talán legátfogóbb kutatás, amely az emberek vízháztartásának működését térképezte fel. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy milyen gyorsan cserélődik ki a víz a szervezetben, és arra jutottak, hogy ez nagyon eltérő lehet az ember korától, nemétől, aktivitási szintjétől és környezetétől függően.

A meleg és párás éghajlaton és nagy magasságban élőknek, valamint a sportolóknak, a terhes és szoptató nők szervezete gyorsabban használja el a vizet, ezért nekik többet kell inniuk.

A legnagyobb vízigényük a 20-35 éves férfiaknak van, ami átlagosan napi 4,2 litert jelent. Ez az életkorral csökken, és a kilencvenes éveikben járó férfiaknak már csak átlagosan két és fél liter vízre van szükségük naponta, akárcsak az ilyen korú nőknek, akiknek viszont húsz és negyven éves koruk között 3,3 liternyi a vízszükségletük.

A sportolóknak körülbelül egy literrel több folyadékhoz kell jutniuk, mint a nem-sportolóknak, de minden más korcsoportnál gyorsabban pörög az újszülöttek vízháztartása,  az ő testükben található víznek mintegy 28 százaléka kicserélődik egy nap alatt. Persze az említett vízmennyiségekbe az étkezésekkel bevitt folyadék is beleszámít.

„Az az általános javaslat, miszerint naponta nyolc pohár vizet kellene meginni, vagyis körülbelül napi két litert, a legtöbbünkre valószínűleg nem illik”

mondta John Speakman professzor, a tanulmány egyik szerzője, az Aberdeeni Egyetem munkatársa. Mint hozzátette, úgy véli, hogy

ezt az ajánlást a legtöbben figyelmen kívül hagyhatják, és követhetik, amit a testük diktál.”

Persze, kétdecis poharakkal számolva a kép mindjárt másképp fest, és így meg is kapjuk azt a mennyiséget, amire viszont még a kisebb vízigényűeknek is érdemes figyelniük, és ami a köztudatban mégiscsak az ideális mértékként él.

Speakman ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy ha negyvenmillió brit felnőtt fél literrel több vizet iszik meg, mint amennyire szüksége van, az naponta húszmillió liter elpazarolt vizet jelent.

Ha unod a vizet, akkor készítsd el a tökéletes limonádét, vagy ezt az ízletes, forró italt.

(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images)

vízivás | víz | ivás | mennyiség | ideális

FOLYTASD EZZEL

A város legjobb éttermének mondták, aztán kiderült, hogy nem is létezik

Bajban vannak a bortermelők, mert nem isznak eleget a fiatalok

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram