Döbbenetes dolgokért büntettek meg turistákat idén Európa kedvenc nyaralóhelyei

Jó pár népszerű úti cél tett komoly lépéseket ebben az évben a túlzott turizmus visszaszorítására. Néhány intézkedés kézenfekvőnek tűnt: ilyen volt például a sétahajók vagy a látogatók számának korlátozása, illetve az idegenforgalmi adók emelése. Akadtak azonban igencsak meghökkentőek is.

Törcsi helyett inkább szőnyeg

Mivel a turisták elözönlötték Szardínia festői szépségű strandjait, a hatóságok egy sor szabályozást voltak kénytelenek bevetni. Ezek között szerepelt a látogatók számának korlátozása és bizonyos időbeli korlátozások bevezetése. A nyugati parton fekvő Pelosán pedig törölközőtilalmat hirdettek: az ott napozókat konkrétan arra kötelezték,

hogy a törülközők helyett szőnyegeket vigyenek magukkal, amelyek kevesebb homokot fognak fel.

A rózsaszínű homokjáról híres Spiaggia Rosa 2023-ban is tiltott terület maradt. Ötszáz eurós bírságot kaptak a homokon sétálók, és akár 3500 eurós büntetést is varrtak annak nyakába, akit homoklopáson kaptak.

Bírság a zenélésért

A Portugáliában strandolókat még az év elején figyelmeztették, hogy 36 ezer eurós bírságra is számíthatnak, ha túl hangosan zenélnek.

Az ország Nemzeti Tengerészeti Hatósága (AMN) betiltotta a helyieket és a turistákat zavaró, nagy hangerővel bömbölő hordozható hangszórókat. Az AMN strandrendelete tiltja továbbá a kijelölt területeken kívüli labdajátékokat, a kempingeken kívüli sátorozást és a tűzgyújtást is.

Nincs alsónemű a nyilvánosság előtt

A spanyolországi Sevilla városa a legény- és lánybúcsúztatók nagyközönséget zavaró viselkedésének visszaszorítását jelentette be egy olyan törvénnyel, amely a nyilvános "obszcén cselekedeteket" redukálná.

A hatóságok betiltották a közterületen történő alsónemű-viselést és a szexista üzeneteket tartalmazó jelmezeket, mint ahogyan az "obszcén magamutogatást" is.

Portofino megbírságolja a szelfizőket

Az olasz Riviérán található kis tengerparti város a turisták egyik legfelkapottabb célpontjává vált idén – a helyiek pedig megcsömörlöttek ettől.

Nyáron valósággal beözönlöttek a látogatók, akik mindenhol szelfiztek, és elzárták az utakat. A probléma megoldásaként Portofino polgármestere a nyári hónapokban várakozási tilalmi zónákat vezetett be; aki 10:30 és 18:00 óra között túl sokáig lófrált a rakparton, az 270 eurós bírságot kockáztatott.

Kerítést húztak fel a helyiek Hallstattban

Mint az köztudott, az osztrák hegyekben fekvő város lenyűgöző háttere ihlette a Jégvarázs című Disney-alkotást.  Többek között ezért évente több mint egymillió turista látogat el oda, és persze sokan szeretnének egy szelfit lőni a híres panoráma előtt.

A városka lakói idén ezt már nem bírták elviselni, ezért kerítést emeltek, hogy megakadályozzák a fotózásban a látogatókat.

Később aztán a közösségi médiában megjelent negatív reakciók miatt inkább eltávolították.

Hamis figyelmeztető táblák a spanyol strandokon

Az egyik legfurcsább intézkedésekről végül kiderült, hogy valójában hamisak.

Aktivisták ugyanis kamu figyelmeztető táblákat helyeztek ki Mallorca strandjain, hogy távol tartsák onnan az angol turistákat. Egyes plakátok "veszélyes medúzákra", "lezuhanó kövekre" vagy "szennyezett tengervízre" figyelmeztettek. Mások azt írták, a strandot lezárták, alatta pedig a "tilos úszni" jelet tüntették fel, netán arra hívták fel a figyelmet, hogy órákba telik odasétálni, holott az óceán alig száz méterre van.

A szöveg alatt lévő apró, katalán nyelvű szövegsor azonban elárulta, hogy ezek a figyelmeztetések nem valósak. Elmagyarázták, hogy "a probléma nem a sziklaomlás, hanem a tömegturizmus", vagy hogy "a strand nyitva van, kivéve a külföldiek és a medúzák számára".

Sevilla előtt már több nyaralóhelynek elege lett a tivornyázókból Spanyolországban és Európában máshol is.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

szabály | strand | büntetés | turisták | bírság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom