Három év múlva teljesen más színű lesz a világ egyik legismertebb építménye

Szó szerint ragyogni fog.

Az 1889-es Világkiállításra felhúzott 324 méter magas Eiffel-tornyot története során eddig tizenkilencszer festették át. 1968 óta egy speciális barna árnyalatú színben pompázik, de a tervek szerint már nem sokáig.

Párizs jelképe ugyanis hamarosan új köntösbe öltözik.

A 2024-es olimpiára ismét megváltozik a külseje: fényesebb, világosabb, amolyan aranyszerű megjelenést kap.

A becslések szerint ötvenmillió euróba kerülő átalakítás során el kell távolítani a korábbi festékréteget, ami viszont az ólom miatt veszélyes feladatnak ígérkezik, és szigorú egészségügyi protokoll betartását, valamint szakértő kezeket igényel.

Talán sokak számára meglepő lehet, de az ikonikus építmény korábban többféle színben díszelgett már.

Átadását követően tervezője, Gustave Eiffel kérésére mindjárt vörösre festették, aztán három év elteltével narancssárgára mázolták át, majd 1899-ben ennél is szokatlanabb színekben virított: a tövében narancs, felül pedig halványsárga színeket kapott. 1907 és 1954 között negyvenhét éven át sárgás-barnás árnyalatban vonzotta a tekinteteket, 1968-ban nyerte el mai színösszeállítását.

Az Eiffel-torony a 2024-es nyári olimpiai játékok idején triatlon- és nyíltvízi úszóversenyek háttereként szolgál majd. Megnyitása óta több mint 250 millióan látogatták meg, évente pedig hétmilliónál is többen keresik fel, tehát mindig a legjobb formában kell lennie.

Este csak nézni

Képzeld el a következő helyzetet: álomnyaraláson vagy Párizsban, és a több száz kép között megörökítesz pár romantikus képet az éjszaka kivilágított Eiffel-toronyról is, majd feltöltöd őket a közösségi oldalaidra. Aztán egy hónap múlva kapsz egy hivatalos levelet, melyben vagy megbírságolnak, vagy beperelnek az Eiffel-toronyról készített esti képeid miatt. Ez komoly? Lehetséges ez? A válasz: igen.

(Forrás: Lonely Planet, fotók:  Getty Images, Unsplash, Pixabay)

 

olimpia | párizs | új szín | 2024 | Eiffel-torony

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom