Close
Három év múlva teljesen más színű lesz a világ egyik legismertebb építménye

Három év múlva teljesen más színű lesz a világ egyik legismertebb építménye

Szó szerint ragyogni fog.

Az 1889-es Világkiállításra felhúzott 324 méter magas Eiffel-tornyot története során eddig tizenkilencszer festették át. 1968 óta egy speciális barna árnyalatú színben pompázik, de a tervek szerint már nem sokáig.

Párizs jelképe ugyanis hamarosan új köntösbe öltözik.

A 2024-es olimpiára ismét megváltozik a külseje: fényesebb, világosabb, amolyan aranyszerű megjelenést kap.

A becslések szerint ötvenmillió euróba kerülő átalakítás során el kell távolítani a korábbi festékréteget, ami viszont az ólom miatt veszélyes feladatnak ígérkezik, és szigorú egészségügyi protokoll betartását, valamint szakértő kezeket igényel.

Talán sokak számára meglepő lehet, de az ikonikus építmény korábban többféle színben díszelgett már.

Átadását követően tervezője, Gustave Eiffel kérésére mindjárt vörösre festették, aztán három év elteltével narancssárgára mázolták át, majd 1899-ben ennél is szokatlanabb színekben virított: a tövében narancs, felül pedig halványsárga színeket kapott. 1907 és 1954 között negyvenhét éven át sárgás-barnás árnyalatban vonzotta a tekinteteket, 1968-ban nyerte el mai színösszeállítását.

Az Eiffel-torony a 2024-es nyári olimpiai játékok idején triatlon- és nyíltvízi úszóversenyek háttereként szolgál majd. Megnyitása óta több mint 250 millióan látogatták meg, évente pedig hétmilliónál is többen keresik fel, tehát mindig a legjobb formában kell lennie.

Este csak nézni

Képzeld el a következő helyzetet: álomnyaraláson vagy Párizsban, és a több száz kép között megörökítesz pár romantikus képet az éjszaka kivilágított Eiffel-toronyról is, majd feltöltöd őket a közösségi oldalaidra. Aztán egy hónap múlva kapsz egy hivatalos levelet, melyben vagy megbírságolnak, vagy beperelnek az Eiffel-toronyról készített esti képeid miatt. Ez komoly? Lehetséges ez? A válasz: igen.

(Forrás: Lonely Planet, fotók:  Getty Images, Unsplash, Pixabay)

 

FOLYTASD EZZEL
Rejtőzködésből csillagos ötöst kap ez a brazil faház
Ez a fekete szörny Magyarországon is bármikor felütheti a fejét
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom