Készülj fel a határon, olyan új intézkedéseket vezetnek be, ami mindenkit érinthet

Az Európai Unió Parlamentje és Tanácsa ideiglenes megállapodást kötött a Schengeni határellenőrzési kódex aktualizálásáról, amivel többek között csökkenteni akarják a belső határellenőrzések számát.

A megállapodást megküldik a tagállamok tanácsi képviselőiből álló Állandó Képviselők Bizottságának, a dokumentumot mindkét félnek hivatalosan el kell fogadnia, mielőtt az hatályba lépne.

A megállapodás értelmében a tagállamok csak abban az esetben vezethetnek be ellenőrzéseket a belső határokon, ha bizonyítottan komoly veszély fenyegeti a belső biztonságot, és más intézkedésekkel nem lehet azt megfékezni.

A megállapodás azt is tisztázza, hogy az ellenőrzések legfeljebb egy hónapig tarthatnak, és nem hosszabbíthatók meg három hónapnál hosszabb időre. Kivéve előre látható veszélyek esetén, amikor az ellenőrzéseket maximum hat hónapra lehet bevezetni és legfeljebb két egymást követő évre meghosszabbítani. Nagy horderejű kivételes esetekben akár két évnél tovább is meghosszabbíthatók maximum kétszer hat hónappal.

A belső határellenőrzés alternatívájaként megerősítenék a határokon átnyúló rendőrségi együttműködést a határ menti régiókban.

Az aktualizált kódex új határintézkedések bevezetését is előirányozza, hogy elejét vegyék a migránsok eszközként való felhasználásának. Eszerint új eljárásmódot írnak elő az illegális migránsok áthelyezésére is. Szabályozzák továbbá a nem uniós állampolgárokra vonatkozó utazási korlátozásokat súlyos egészségügyi veszélyhelyzetek esetén, a Covid során levont tanulságok alapján.

(Forrás: Schengen Visa Info, ec.europa.eu, képek: Getty Images)

schengen | határok | határ | intézkedések | változás

FOLYTASD EZZEL

Kedden és szerdán is sztrájkolni fognak a buszvezetők, a járatok majdnem fele nem fog közlekedni Pécsett

Járatkiesésekkel és árameléssel kell számolniuk azoknak, aki a népszerű fapadossal utaznának

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom