Close
Egy távoli ország illegálissá tenné a fiataloknak a dohányzást

Egy távoli ország illegálissá tenné a fiataloknak a dohányzást

Új-Zéland 2025-re teljesen füstmentessé válna, ennek érdekében pedig több javaslatot is bejelentett – például illegális lenne a dohányzás a 2004 után születetteknek.

A javaslatok között szerepel még a legális dohányzási korhatár fokozatos megemelése, valamint a cigaretta- és dohánytermékek árusításának betiltása a 2004 után születettek számára.

Ezenkívül fontolóra vették a dohánytermékekben engedélyezett nikotin mennyiségének csökkentését, a filterek beállítását, illetve a dohánytermékek minimálárának meghatározását is.

Dr. Ayesha Varrall társ-egészségügyi miniszter elmondta, hogy sürgősen  tenniük kell valamit, mert évente körülbelül négyezer-ötszáz új-zélandi hal meg a dohányzás miatt, és azonnal cselekedniük kell, ha 2025-re el akarják érni az ország füstmentességét. Dohányzás-ellenőrzési program nélkül pedig nem sikerülhet.

Az intézkedések több közegészségügyi szervezet támogatását is élvezik. Lucy Elwood, a Cancer Society vezérigazgatója szerint a javaslat túlmutat a dohányzók leszokáshoz való segítésén: “A dohányzás a történelem legkárosabb fogyasztási cikke, fokozatosan ki kell iktatni.”

Akadnak azonban kritikusai is a törvényjavaslatnak: sokan aggódnak a cigaretta árusításából élő kisvállalkozásokért, nem beszélve a dohánytermékek betiltásának lehetséges feketepiaci következményeitől.

Ha esetleg új céljaid vannak – akár a cigiről történő leszokás –, mutatunk valakit, aki segít elérni őket.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Pixabay)

fiatalok | betiltás | cigaretta | dohányzás | füstmentes

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram