Újra kitört egy vulkán Izlandon, a láva hamarosan elérheti a várost

Nem sokkal azután, hogy az előző véget ért, vasárnap kora reggel ismét vulkánkitörés történt Izland délnyugati részén, Grindavík városától északra.

A településre csak nemrég tértek vissza a lakók, de szombaton újra költözniük kellett, egy hónapon belül immár másodszor. Mint Gudni Johannesson izlandi elnök az X közösségi oldalon írta, senki sincs életveszélyben, de az infrastruktúra nincs biztonságban.

A helyszínről készült kora reggeli videofelvételeken látszik, amint a tűzhányó olvadt kőzetet lövell és narancssárga lávafolyam világítja meg a sötét égboltot. A kitörés jelenleg is élőben látható, több csatornán is a Youtube-on.

Néhány hete Grindavík köré földből és kövekből barikádot kezdtek építeni, de ez a jelek szerint nem nyújtott elég védelmet a kitörés ellen, a védmű mindkét oldalán megrepedt, a láva pedig mintegy 450 méterre jár a várostól, néhány óra múlva pedig el is érheti azt.

December 18-án a Svartsengi vulkáni rendszer egyik tagja tört ki, azóta visszatértek Grindavíkba a lakosok, de nem tölthettek ott sok időt, mielőtt a hatóságok szombaton újra elrendelték az evakuálást.

Megrongálódott út Grindavíkban decemberben, az előző kitörés és földmozgások után

Izland a Föld két legnagyobb tektonikus lemeze, az eurázsiai és az észak-amerikai lemez között fekszik, és mivel a két lemez ellentétes irányban mozog, a szigeten gyakoriak a vulkánkitörések és a földmozgások.

A kép, amit Izland mutat, akkor is gyorsan meg tud változni, ha épp nem vulkánkitörésről van szó. Egy magyar fotós pedig megmutatja, milyen csodálatos látványt is nyújt mindez.

(Forrás: Reuters, képek: Getty Images)

vulkán | izland | vulkánkitörés | Grindavík

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom