Laborban készülő, újfajta műhó mentheti meg a felmelegedéssel küzdő síterepeket

A Pireneusok hegyeiben található La Molina Spanyolország legrégebbi síközpontja. A globális felmelegedéssel párhuzamosan azonban az üdülőhely, ahogy sok más síterep is szerte a világon, egyre inkább a műhóra szorul.

Ennek azonban ára van: az előállítás mindenhol víz- és energiaigényes, Spanyolország ráadásul különösen hosszan tartó és súlyos aszállyal küzd. Ezért La Molina a következő három évben egy olyan új hógyártó technológiát tesztel, amely kevésbé erőforrás-igényesnek ígérkezik, és melegebb időben is lehet vele havat készíteni.

A technológiát a barcelonai Hólaboratóriumban fejlesztik, és lényege, hogy a hóágyúkba kerülő vízhez bizonyos ásványi anyagokat, földpátokat adnak. Ezzel a felhőkben zajló folyamatokat próbálják lemásolni.

A laboratóriumi tesztek során azt találták, hogy az eljárással nagyjából harminc százalékkal csökkennek az energiaköltségek, miközben egy-másfél fokkal magasabb hőmérsékleten is elő lehet állítani a havat, mint a megszokott módszerekkel.

A következő három évben a La Molina mellett a régió két másik síterepén is tesztelik majd a technológiát, hogy kiderüljön, mennyire működik jól a különböző körülmények között. Az éles tesztek során a hatékonyság mellett a környezeti hatást is vizsgálják.

A kritikusok szerint azonban ez is csak időleges megoldást jelenthet, ha beválik, a felmelegedés ugyanis előbb-utóbb teljesen ellehetetleníti a hógyártást is.

Hóágyú  (illusztráció)

Most azonban még szerencsére találunk olyan sípályákat, ahol nem kell hóhiánytól tartanunk.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

hóágyú | síelés | műhó | | síterep

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom