Laborban készülő, újfajta műhó mentheti meg a felmelegedéssel küzdő síterepeket

A Pireneusok hegyeiben található La Molina Spanyolország legrégebbi síközpontja. A globális felmelegedéssel párhuzamosan azonban az üdülőhely, ahogy sok más síterep is szerte a világon, egyre inkább a műhóra szorul.

Ennek azonban ára van: az előállítás mindenhol víz- és energiaigényes, Spanyolország ráadásul különösen hosszan tartó és súlyos aszállyal küzd. Ezért La Molina a következő három évben egy olyan új hógyártó technológiát tesztel, amely kevésbé erőforrás-igényesnek ígérkezik, és melegebb időben is lehet vele havat készíteni.

A technológiát a barcelonai Hólaboratóriumban fejlesztik, és lényege, hogy a hóágyúkba kerülő vízhez bizonyos ásványi anyagokat, földpátokat adnak. Ezzel a felhőkben zajló folyamatokat próbálják lemásolni.

A laboratóriumi tesztek során azt találták, hogy az eljárással nagyjából harminc százalékkal csökkennek az energiaköltségek, miközben egy-másfél fokkal magasabb hőmérsékleten is elő lehet állítani a havat, mint a megszokott módszerekkel.

A következő három évben a La Molina mellett a régió két másik síterepén is tesztelik majd a technológiát, hogy kiderüljön, mennyire működik jól a különböző körülmények között. Az éles tesztek során a hatékonyság mellett a környezeti hatást is vizsgálják.

A kritikusok szerint azonban ez is csak időleges megoldást jelenthet, ha beválik, a felmelegedés ugyanis előbb-utóbb teljesen ellehetetleníti a hógyártást is.

Hóágyú  (illusztráció)

Most azonban még szerencsére találunk olyan sípályákat, ahol nem kell hóhiánytól tartanunk.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

műhó | havazás | labor | hóágyú | síelés

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Wellness és luxus: Fedezd fel Magyarország egyik legexklúzívabb wellness paradicsomát
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom