Close
Uniós kísérleti projekt keretében rendezik újra az erdélyi település belvárosát

Uniós kísérleti projekt keretében rendezik újra az erdélyi település belvárosát

Allen Coliban polgármester a Facebook-oldalán számolt be az uniós projektről, amelyben nyolc európai nagyváros vesz részt.

Brassó mellett többek között Lisszabon, Nicosia, Belfast és Genova is szerepel a kezdeményezésben, melynek célja, hogy újraélessze az európai történelmi belvárosokat, megőrizze azok kulturális értékeit, miközben a lehető legkevésbé avatkozik be be a környezetbe és a helyiek életébe.

A projekt részeként egy útmutatót is kidolgoztak a belvárosban teraszokat működtető vendéglátósok számára, hogy a közterület minél kisebb részét használhassák kereskedelmi tevékenységre.

“A brassóiak, a járókelők érdekeit kell első helyre helyeznünk”  indokolta az útmutató szükségességét Allen Coliban, utalva arra, hogy a sétálóövezetben egyre nagyobb a teraszok térfoglalása. Mint írta, a városvezetés több teret biztosítana kikapcsolódásra, sétára és pihenésre a helyieknek, ezért a Tanácstérre és a környező sétálóutcákra új köztéri padokat, utcai bútorokat helyeznek ki.

Az új pihenőhelyek előnyt élveznek a kereskedelmi egységekkel szemben, amelyek teraszai az útmutató szerint 55 százalékkal több helyet foglalnak el a közterületből, mint amennyit a polgármesteri hivatal engedélyezett számukra.

Ezért olyan asztalok, székek, napernyők használatát javasolják, melyek kisebb helyet foglalnak, tiltják a térelválasztók és a menüt tartó nagy méretű állványok használatát.

A bútorzat színére is javaslatot tesznek: fekete vagy olívazöld lehet.
A tavasztól érvényes új szabályokat pénteken a vendéglátósokkal is ismertetik, akiknek nem felhőtlen a viszonya a polgármesteri hivatallal. Tavaly többen tiltakoztak, mivel a járvány időszakában megszokott gyakorlattal ellentétben novemberben be kellett zárniuk a teraszokat.

Brassó megye Románia egyik leglátogatottabb régiója, 2021-ben Bukarestet is megelőzve második helyen végzett a turisták száma alapján összeállított országos rangsorban több mint egymillió vendéggel. Brassó városa és a hegyvidéki üdülők is sok látogatót vonzanak, a megyeszékhely látványosságát, a Fekete templomot ezrek keresik fel.

Erdélybe már ezzel a magyar légitársasággal is elrepülhetünk, és ha ott járunk, induljunk el ezen a gyönyörű, új túraútvonalon!

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

erdély | brassó | románia | belváros

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ezen a napon ne induljunk útnak, teljesen leáll a közlekedés Németországban

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom