Uniós kísérleti projekt keretében rendezik újra az erdélyi település belvárosát

Allen Coliban polgármester a Facebook-oldalán számolt be az uniós projektről, amelyben nyolc európai nagyváros vesz részt.

Brassó mellett többek között Lisszabon, Nicosia, Belfast és Genova is szerepel a kezdeményezésben, melynek célja, hogy újraélessze az európai történelmi belvárosokat, megőrizze azok kulturális értékeit, miközben a lehető legkevésbé avatkozik be be a környezetbe és a helyiek életébe.

A projekt részeként egy útmutatót is kidolgoztak a belvárosban teraszokat működtető vendéglátósok számára, hogy a közterület minél kisebb részét használhassák kereskedelmi tevékenységre.

"A brassóiak, a járókelők érdekeit kell első helyre helyeznünk"  indokolta az útmutató szükségességét Allen Coliban, utalva arra, hogy a sétálóövezetben egyre nagyobb a teraszok térfoglalása. Mint írta, a városvezetés több teret biztosítana kikapcsolódásra, sétára és pihenésre a helyieknek, ezért a Tanácstérre és a környező sétálóutcákra új köztéri padokat, utcai bútorokat helyeznek ki.

Az új pihenőhelyek előnyt élveznek a kereskedelmi egységekkel szemben, amelyek teraszai az útmutató szerint 55 százalékkal több helyet foglalnak el a közterületből, mint amennyit a polgármesteri hivatal engedélyezett számukra.

Ezért olyan asztalok, székek, napernyők használatát javasolják, melyek kisebb helyet foglalnak, tiltják a térelválasztók és a menüt tartó nagy méretű állványok használatát.

A bútorzat színére is javaslatot tesznek: fekete vagy olívazöld lehet.
A tavasztól érvényes új szabályokat pénteken a vendéglátósokkal is ismertetik, akiknek nem felhőtlen a viszonya a polgármesteri hivatallal. Tavaly többen tiltakoztak, mivel a járvány időszakában megszokott gyakorlattal ellentétben novemberben be kellett zárniuk a teraszokat.

Brassó megye Románia egyik leglátogatottabb régiója, 2021-ben Bukarestet is megelőzve második helyen végzett a turisták száma alapján összeállított országos rangsorban több mint egymillió vendéggel. Brassó városa és a hegyvidéki üdülők is sok látogatót vonzanak, a megyeszékhely látványosságát, a Fekete templomot ezrek keresik fel.

Erdélybe már ezzel a magyar légitársasággal is elrepülhetünk, és ha ott járunk, induljunk el ezen a gyönyörű, új túraútvonalon!

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

brassó | románia | erdély | belváros

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom