Close
Új nemzetközi reptér nyílik Erdélyben, de az irányítótornyot hiába keressük

Új nemzetközi reptér nyílik Erdélyben, de az irányítótornyot hiába keressük

Elkészült Brassó első nemzetközi repülőtere, amelyet igencsak innovatív módon irányítanak majd.

A repülőtér légiforgalmát Romániában egyedülálló módon virtuális toronyból, Aradról fogják irányítani, nagy felbontású térfigyelő kamerák, szenzorok, korszerű telekommunikációs és navigációs rendszerek segítségével.

A berendezést várhatóan idén októberben szállítják le és helyezik üzembe. Ezután következnek a tesztrepülések, amelyek során a tesztpilóták le- és felszállásokat végeznek, hogy kalibrálhassák a virtuális irányítótornyot, megjelöljék a természetes és mesterséges akadályokat és feltérképezzék a teljes brassói légteret.

Időközben zajlik a szükséges hatósági engedélyek beszerzése, és

több légitársasággal is tárgyalásokat folytatnak a majdani járatok indításáról.

A brassói repülőtér Románia első olyan légikikötője, amely zöldmezős beruházásként az 1989-es rendszerváltás után épült, megvalósítására már 18 éve várnak a térség lakói.

Az építkezést 2020-ban kezdték el, a kifutópálya 2840 méter hosszú és 45 méter széles, az utasterminál 12 ezer négyzetméteres. A beruházásra a tulajdonos Brassó megyei tanács eddig mintegy 100 millió eurót költött, részben hitelből. A kezdeti időszakban évi 300 ezer, néhány év múlva évi egymillió utasra számítanak.

Virtuális irányítótornyot először 2015-ben helyeztek üzembe Svédországban, és itt találjuk a világ első olyan légi kikötőjét is, amelyhez nem építettek hagyományos tornyot: ez a 2019-ben, Dalarna megyében nyitott Scandinavian Mountains repülőtér. 2021-ben a London City Airport is kibővült ezzel az opcióval, és több országban is zajlik a rendszer bevezetése, többek között Magyarországon is teszteli a lehetőséget a Hungarocontrol.

Nemrég egy másik kis reptér megnyitásáról is beszámoltunk, ahová a Wizz Air is indít járatokat, itt pedig 2022 legjobbjai láthatók.

(Forrás: MTI, Maszol, Wikipédia, Hungarocontrol, képek: Brasov Airport, Getty Images)

repülőtér | brassó | románia | virtuális irányítótorony

FOLYTASD EZZEL

Magyarországról is látni lehetett a sarki fényt!

Erre a boldog listára került fel Budapest

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom