Új nemzetközi reptér nyílik Erdélyben, de az irányítótornyot hiába keressük

Elkészült Brassó első nemzetközi repülőtere, amelyet igencsak innovatív módon irányítanak majd.

A repülőtér légiforgalmát Romániában egyedülálló módon virtuális toronyból, Aradról fogják irányítani, nagy felbontású térfigyelő kamerák, szenzorok, korszerű telekommunikációs és navigációs rendszerek segítségével.

A berendezést várhatóan idén októberben szállítják le és helyezik üzembe. Ezután következnek a tesztrepülések, amelyek során a tesztpilóták le- és felszállásokat végeznek, hogy kalibrálhassák a virtuális irányítótornyot, megjelöljék a természetes és mesterséges akadályokat és feltérképezzék a teljes brassói légteret.

Időközben zajlik a szükséges hatósági engedélyek beszerzése, és

több légitársasággal is tárgyalásokat folytatnak a majdani járatok indításáról.

A brassói repülőtér Románia első olyan légikikötője, amely zöldmezős beruházásként az 1989-es rendszerváltás után épült, megvalósítására már 18 éve várnak a térség lakói.

Az építkezést 2020-ban kezdték el, a kifutópálya 2840 méter hosszú és 45 méter széles, az utasterminál 12 ezer négyzetméteres. A beruházásra a tulajdonos Brassó megyei tanács eddig mintegy 100 millió eurót költött, részben hitelből. A kezdeti időszakban évi 300 ezer, néhány év múlva évi egymillió utasra számítanak.

Virtuális irányítótornyot először 2015-ben helyeztek üzembe Svédországban, és itt találjuk a világ első olyan légi kikötőjét is, amelyhez nem építettek hagyományos tornyot: ez a 2019-ben, Dalarna megyében nyitott Scandinavian Mountains repülőtér. 2021-ben a London City Airport is kibővült ezzel az opcióval, és több országban is zajlik a rendszer bevezetése, többek között Magyarországon is teszteli a lehetőséget a Hungarocontrol.

Nemrég egy másik kis reptér megnyitásáról is beszámoltunk, ahová a Wizz Air is indít járatokat, itt pedig 2022 legjobbjai láthatók.

(Forrás: MTI, Maszol, Wikipédia, Hungarocontrol, képek: Brasov Airport, Getty Images)

virtuális irányítótorony | repülőtér | románia | brassó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom