Close
Da Vinci- és Andy Warhol-mű is szerepel az ukránok feketelistáján

Da Vinci- és Andy Warhol-mű is szerepel az ukránok feketelistáján

Létezik egy impozáns művészeti gyűjtemény, amelyet a világ bármely galériája megirigyelhetne.

Azonban a háromszáz tétel nem egy nagyszabású kiállítás lehetőségét rejti, hanem egy feketelistát alkot, amelyet Ukrajna Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynöksége (NACP) hozott létre azokról a műalkotásokról, amelyeket orosz oligarchák birtokolnak vagy birtokoltak.

Az ügynökség szerint a lista célja, hogy a művészeti piac szereplői könnyebben tudják ellenőrizni a szankciók betartását a segítségével, az orosz oligarchák viszont nehezebben adhassák el ezeket a tárgyakat.

Mint mondják, a festmények, szobrok és művészi ékszerek kiskapuként szolgálnak a szankciók megkerülésére.

A portálon megnevezett gyűjtők között található a Chelsea futballklub egykori tulajdonosa, Roman Abramovics, aki állítólag számos ismert darabot szerzett be az évek során, köztük egy Francis Bacon triptichont 1976-ból, Alberto Giacometti I. Velencei nő című művét és nyolc darabot Ilja Kabakov amerikai konceptuális művész Ten Characters című sorozatából.

Leonardo Da Vinci 16. századi Üdvözítőjét (Salvator Mundi) a portál szerint Dmitrij Ribolovlev milliárdos szerezte meg, bár azóta továbbadta, míg Mihail Fridman, Putyin közeli szövetségese és az orosz multinacionális Alfa Group társalapítója 2013-ban vette meg Warhol Four Marilyns-ét.

Claude Monet, Damien Hirst és Auguste Rodin híres munkái is szerepelnek a listán, a tulajdonosok között pedig említik többek között Viacseszlav Kantor orosz milliárdost, Daria Zsukova modellt és Timur Yunusov (Timati) rappert.

Leondardo da Vinci: Salvator Mundi

Az ügynökség ugyanakkor várja az információkat további műtárgyakról, amelyek szankciók által sújtott orosz milliárdosok tulajdonában lehetnek. Aki ilyesmiről tud, az egy online űrlapon tehet bejelentést, de azt a szervezet is elismeri, hogy az információfrissítés folyamata meglehetősen bonyolult, mivel nincsenek hivatalos adatok a műtárgyak közvetlen tulajdonosairól, ez utóbbiak formailag lehetnek akár rokonok is, a tulajdonosok pedig rövid időn belül többször is változhatnak.

A műtárgykereskedelem számos útvesztőt rejthet, így derülhetett ki például, hogy a világ egyik leghíresebb múzeuma több tucatnyi lopott műtárgyat őriz.

(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images, Wikimedia)

műkincskereskedelem | műgyűjtés | műtárgy | oligarcha | orosz

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram