Da Vinci- és Andy Warhol-mű is szerepel az ukránok feketelistáján

Létezik egy impozáns művészeti gyűjtemény, amelyet a világ bármely galériája megirigyelhetne.

Azonban a háromszáz tétel nem egy nagyszabású kiállítás lehetőségét rejti, hanem egy feketelistát alkot, amelyet Ukrajna Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynöksége (NACP) hozott létre azokról a műalkotásokról, amelyeket orosz oligarchák birtokolnak vagy birtokoltak.

Az ügynökség szerint a lista célja, hogy a művészeti piac szereplői könnyebben tudják ellenőrizni a szankciók betartását a segítségével, az orosz oligarchák viszont nehezebben adhassák el ezeket a tárgyakat.

Mint mondják, a festmények, szobrok és művészi ékszerek kiskapuként szolgálnak a szankciók megkerülésére.

A portálon megnevezett gyűjtők között található a Chelsea futballklub egykori tulajdonosa, Roman Abramovics, aki állítólag számos ismert darabot szerzett be az évek során, köztük egy Francis Bacon triptichont 1976-ból, Alberto Giacometti I. Velencei nő című művét és nyolc darabot Ilja Kabakov amerikai konceptuális művész Ten Characters című sorozatából.

Leonardo Da Vinci 16. századi Üdvözítőjét (Salvator Mundi) a portál szerint Dmitrij Ribolovlev milliárdos szerezte meg, bár azóta továbbadta, míg Mihail Fridman, Putyin közeli szövetségese és az orosz multinacionális Alfa Group társalapítója 2013-ban vette meg Warhol Four Marilyns-ét.

Claude Monet, Damien Hirst és Auguste Rodin híres munkái is szerepelnek a listán, a tulajdonosok között pedig említik többek között Viacseszlav Kantor orosz milliárdost, Daria Zsukova modellt és Timur Yunusov (Timati) rappert.

Leondardo da Vinci: Salvator Mundi

Az ügynökség ugyanakkor várja az információkat további műtárgyakról, amelyek szankciók által sújtott orosz milliárdosok tulajdonában lehetnek. Aki ilyesmiről tud, az egy online űrlapon tehet bejelentést, de azt a szervezet is elismeri, hogy az információfrissítés folyamata meglehetősen bonyolult, mivel nincsenek hivatalos adatok a műtárgyak közvetlen tulajdonosairól, ez utóbbiak formailag lehetnek akár rokonok is, a tulajdonosok pedig rövid időn belül többször is változhatnak.

A műtárgykereskedelem számos útvesztőt rejthet, így derülhetett ki például, hogy a világ egyik leghíresebb múzeuma több tucatnyi lopott műtárgyat őriz.

(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images, Wikimedia)

piac | festmény | milliárdos | műtárgy | művészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom