Close
Ezek az európai nagyvárosok megtiszítják a folyóikat, hogy úszni lehessen bennük

Ezek az európai nagyvárosok megtiszítják a folyóikat, hogy úszni lehessen bennük

Koppenhága és München nyílt vízi hotspotok lettek – London lehet a következő.

A szabadtéri úszás már évek óta nagy divat a városokban. Sétálva felfedezni egy helyet nagyszerű dolog, de kevés jobb érzés van annál, mint úszni (vagy evezni) egy városban, miközben a körülöttünk tornyosuló épületekben  gyönyörködünk.

A nyílt vízi úszás biztonságossá és elérhetővé tételét illetően néhány európai város már javában a többiek előtt jár.

Vegyük például a szupertiszta vizeiről híres Koppenhágát, ahol a helyiek megmártózhatnak a kikötői fürdőkben és a kijelölt fürdőzónákban.

Ezek közé tartozik az Islands Brygge, amely a központi üzleti negyed közepén található.

Münchenben az elmúlt években egyre kedveltebbé vált az Isarban történő nyílt vízi fürdőzés, miután a 2000-es évek elején megtisztították a folyó nyolc kilométer hosszú szakaszát.

A vizet rendszeresen fertőtlenítik és tisztítják, aminek köszönhetően olyan tiszta lett, hogy a mélyben úszkáló halakat is látni lehet.

Párizs még a 2024-es olimpiai játékok megrendezése előtt ígéretet tett folyója megtisztítására. A Szajna állapotának javítására 2016 óta 1,4 milliárd eurót fordítottak, és a tervek szerint a folyó a játékok idejére úszhatóvá válik. A nyílt vízi és a triatlonversenyeket is ott tartanák, a következő évben pedig öt kijelölt úszóövezetet nyitnának meg.

Bár a Temze örökké zavaros vize miatt nem valószínű, hogy London a fürdőzők paradicsomává válna, de az Egyesült Királyság fővárosában is hasonló tervekről álmodoznak. A Thames Baths fejlesztői nemrégiben sikeres Kickstarter-kampányt indítottak, amelynek célja a folyó szűrt vizével megtöltött úszómedencék lehetséges helyszíneinek megtalálása volt, és a Tower Hamlets-i tanács is belevágott a projektbe. Ha ez megvalósul, akkor vélhetően nagyot fog szólni.

Nemrég megírtuk, hogy az Economist Intelligence Unit közzétette a 2021-es Biztonságos Városok Indexét (Safe Cities Index), melynek élén Koppenhága áll, megelőzve Torontót és Szingapúrt.

(Forrás: Time Out, fotók: Getty Images)

tisztítás | úszás | folyó | víz | városi

FOLYTASD EZZEL

Idén nem nyit ki az ország egyik legjobb síterepe

Elképesztő, mennyire befolyásolja még mindig az utazásunkat a koronavírus

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram