Új átverés terjed a közösségi médiában: az utasok panaszaira csapnak le az imposztorok

Az utóbbi időben egyre kreatívabbá válnak a csalók, újabb és újabb módozatokat találva ki arra, hogyan foszthaják ki az áldozatokat.

Az Independent pedig egy újabb ötletet leplezett le, amely 2022-ben indult világhódító útjára. A bűnözők az utazók légitársaságokhoz és utazási irodákhoz intézett panaszain igyekeznek keresni. A csalók „imposztorfiókokat“ hoznak létre a közösségi médiában, és amikor valaki kiírja a légitársasággal, hotellel kapcsolatos panaszait, lecsapnak rá.

Válaszolnak az adott bejegyzésre vagy kommentre, elkérik az illető telefonszámát, és ha megadta, WhatsApp-on felveszik vele a kapcsolatot. Ha az illető elég hiszékeny, néhány lépéssel ráveszik arra, hogy egy alkalmazáson keresztül pénzt küldjön nekik.

Az easyJet utasait például már többször is megcélozták 2023 nyarától kezdve, amikor a légitársaság több ezer járatát törölte, így érthető módon rengeteg panasz érkezett hozzá.

Egy Richard Knight nevű utazó például az X-en panaszkodott, amiért plusz díjat kellett fizetnie egy fedélzetre felvitt poggyászért. Nem kevesebb, mint tíz imposztorfiók válaszolt neki a légitársaság nevében.

Az egyikük ezt írta @easyJet4ti néven: Szia, elnézést kérek a kellemetlenségért, és azért vagyok itt, hogy segítsek. Kérjük, kövessen be, és írjon nekünk, ha segítségre van szüksége.

Miután a British Airways oldalán is megosztotta a posztot, hasonló üzeneteket kapott, és olyan válaszoló is akadt, aki a cég vezérigazgatójának, Sean Doyle-nak adta ki magát. Richard Knight azonban nem dőlt be a meglehetősen átlátszó trükknek, de kitartóan próbálta felvenni a kapcsolatot a légitársaság valódi munkatársaival.

Mint az easyJet közölte, azt tanácsolja az ügyfeleinek, hogy csak az aranypipával ellátott, hivatalos csatornákon kövessék őket, és ott lépjenek kapcsolatba velük. Ugyanakkor legyenek éberek, és ne kattintsanak más fiókok linkjeire.

Nem árt résen lenni akkor is, ha az ember Budapesten foglalna szállást vagy vonatjegyet venne.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images)

átverés | közösségi átverés | panaszok | utazás | csalás

FOLYTASD EZZEL

Kedden és szerdán is sztrájkolni fognak a buszvezetők, a járatok majdnem fele nem fog közlekedni Pécsett

Járatkiesésekkel és árameléssel kell számolniuk azoknak, aki a népszerű fapadossal utaznának

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom