Close
A hely, ahol több a láma, az alpaka és a kaktusz, mint az ember

A hely, ahol több a láma, az alpaka és a kaktusz, mint az ember

Bolívia maga a titkok, rejtett csodák és felfoghatatlan természeti képződmények földje. Tupiza kisvárosának környékét mutatjuk be, hogy mostantól ne (csak) Perura, Mexikóra vagy Japánra gondoljunk, ha a koronavírus utáni utazási álmokat szövögetjük.

Hála az internetnek, már sokkal többet tudhatunk Bolíviáról annál, hogy a Titicaca-tó, a pampák, az őserdők és a hegyek országa. Talán a legnépszerűbb zarándokhelye a Salar de Uyuni sómező, ahol a kevés andoki csapadék következtében olyan optikai csalódást észlelhetünk, mintha a föld és az ég összeérne.

Természetesen ez a gazdaságilag jócskán megviselt, hatalmas ország bőven több a csalogató sómezőnél, rengeteg a felfedeznivaló.

Minden bizonnyal több lesz a láma és a kaktusz az út során, mint a hátizsákos útitárs.

Sokan nem is gondolnák, de az andoki környék megannyi westernfilm hátterét szolgáltatta már. Ezek közül talán a leghíresebb a Butch Cassidy és a Sundance kölyök, bár ebben tudvalévő, hogy a vadnyigati bűnbanda éppen Bolíviában jár. Van viszont bőven olyan produkció, ahol a Death Valley Nemzeti Park helyett inkább Tupiza 2580 méteren lévő környékét választották.

Igaz, ennél fogva lóháton volna a legautentikusabb felfedezni a tájat (erre is van lehetőség) és Butch Cassidyék útját, de a dzsipes túrával is kiegyezhetünk. A Tupiza Tours is számos tematikus és kombinált túrát szervez, érdemes előre egyeztetni, mi lenne a fő csapásirány.

Tupiza városkája igazi vendégszerető, melegszívű hely.

A Cordillera de Chicas drámai, vörös sziklavonulatai a sokat látott utazót is lenyűgözik, egy-két napot érdemes eltölteni arra, hogy az összes páratlan formációt, képződményt felfedezhessük.

Valle de los Machos, Puerta del Diablo, az Inka kanyon olyan helyek, amelyeket érdemes feljegyezni.

A hihetetlen, elsőre élhetetlennek tűnő helyeken magasodnak a különböző húsos, gyönyörű kaktuszok, a túra közben sokszor fel-fel bukkanó békés lámacsaládok teszik még izgalmasabbá a tájat – a láma egyébként az ország nemzeti állata. És ne feledkezzünk meg róla, hogy a Salar de Uyuni sincs messze Tupizától!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

dél-amerika | tupiza | Bolívia | túrázás | alpaka

FOLYTASD EZZEL

Elsötétülhetnek a karácsonyi vásárok az egekbe szökő energiaárak miatt Európa-szerte

Kiderült, mely városokban és mennyivel lesznek drágábbak a hotelszobák jövőre

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram