Close
Ez a hét hely még azokat is felspanolja, akik bejárták a fél világot

Ez a hét hely még azokat is felspanolja, akik bejárták a fél világot

Bolíviában, Chilében, Dél-Afrikában, vagy Ecuadorban olyan extrém tájakat láthatunk, amilyeneket legfeljebb ismeretterjesztő filmekből vagy természetfotósok képeiről ismerünk. Szépek, veszélyesek és tiszteletet parancsolnak. 

Chimborazo, Ecuador

Ha kiejtjük az andoki hegység nevét, lehet is rögtön asszociálni a csimborasszóra – sokáig ezt a hegyet tartották a világ legmagasabbjának, innen a kifejezés etimológiája. Laposföld-hívők takarják el a szemüket, mert valójában a Chimborazo tényleg világelső, mert az egyenlítői kidudrodás miatt bár a tengerszinthez képest nem ez a legmagasabb, de a föld felszínének a föld középpontjától legtávolabb eső pontja ez. Az inaktív vulkán számos gleccsere sajnos a globális felmelegedés miatt veszélybe került, ezáltal a gleccserekre alapozó városok vízellátása is kérdéses.

Vosztok állomás, Antarktisz

Az orosz fennhatóság alá tartozó kutatóállomás környékénél nem nagyon lehet szárazabb és hidegebb környéket találni a planétán. 1983 júliusában -89,2 fokot mértek – ez a valaha mért leghidegebb adat. Komoly felkészültség, erőnlét és szívósság kell ahhoz, hogy valaki odamerészkedjen, mégis sokan megteszik kalandvágyból, a földöntúli élmény miatt.

Halál-völgy, Kalifornia

Ismertebb eredeti angol nevén, a kaliforniai Death Valley éppen az ellentettje a viszontagságos sarkkörnek – a föld legforróbb pontjainak egyike. A július szinte kibírhatatlan, átlag ötvenfokos nappalokat köszönhet speciális fekvésének. A flóra és fauna ennek ellenére gazdag, néhány kaktuszféle, fenyőféle jól érzi magát az embertpróbáló melegben, és hiúzok, pumák, vadjuhok is őslakosok arrafelé.

Ojmjakon, Oroszország

Mindössze ötszázan lakják a jakutföldi, kelet-szibériai kisvárost. Neve annyit jelent, hogy “ahol a víz nem fagy be”, ami elképzelhetetlen a zord mínuszokban, mégis egy meleg vizű forrást jelöl a területen. Szubarktikus klímája miatt többnyire egész évben fagyott a talaj, de azért is kivételes, mivel előfordult olyan év, amikor az éves hőingás elérte a száz fokot is.

Salar de Uyuni, Bolívia

Az extrém talán nem is találó szó a bolíviai sómezőre, amely sósivatagnak is mondható, különösen száraz időjárása miatt. A legtöbb kiváncsiskodót azokban az időszakokban fogadja, amikor csekély csapadék esik az Andok-közeli medencében, olyankor még egyedülállóbb látványvilágot nyújt. Ég és föld ér össze, a legpontosabb értelemben, Dél-Amerika egyik legcsodálatosabb tája elevenedik meg a szemünk előtt. Amellett, hogy kimeríthetetlen fotótéma, a Csillagok háborúja VIII: Az utolsó Jedik sok jelenetének helyszíneként is szolgált.

Atacama sivatag, Chile

Olyan szárazság jellemzi az Atacama sivatagot, hogy a NASA marsjáró fúrórobotjait is ott teszteli, hiszen a tájék a leghasonlóbb a vörös bolygó felszínéhez és körülményeihez. Aranyló homokdűnéi akár szörfözésre is alkalmasak, a feltörő gejzírek és a különleges rajzolatú Rainbow Valley színes hegyei is rendkívüli látványt nyújtanak.

Gansbaai, Dél-Afrika

Gansbaai gyakorlatilag egy medence a nyílt vízen, ami azért egyedülálló, mert itt található a világ legnagyobb nagy fehér cápa-polulációja. Itt nem opció az, hogy nincs cápaveszély, a csúcsragadozók remekül érzik magukat Dél-Afrika ezen partján. Természetes, hogy a félelmetes porcos tematikára sokféle programot felhúznak, kezdve a cápalestől a ketreces merülésig, de azok se csüggedjenek, akik inkább bálnákat figyelnének meg, mert ők is gyakori vendégek arrafelé.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom