Így alakította át a járvány az utazási világtérképet

Hosszú ideig az ázsiai-csendes-óceáni régió volt a világ legnagyobb utazási régiója, 2022 végére azonban ez a helyzet megváltozott a CAPA – Centre for Aviation elemzőcég adatai szerint.

A légi közlekedés ezen a területen ugyanis továbbra is 45 százalékkal alatta marad a járvány előtti szintnek, amelynek első számú oka az, hogy Kína továbbra is zárva tartja a határait a turisták előtt. Európában viszont a repterek forgalma már nagyjából a járvány előtti szint 85 százalékára állt vissza, és ezzel a kontinens át is vette a vezető szerepet.

2019-ben 3.38 milliárd ember fordult meg az ázsiai-csendes-óceáni reptereken, míg idén év végégi a becslések szerint ez a szám mindössze 1.84 milliárd lesz,

és így a térség legtöbb úti céljának látogatottsága továbbra is 50 százalékkal vagy még többel marad a 2019-es szint alatt.

Ebből a sorból kiemelkedik India, ahol a repülővel érkező látogatók száma csak 11 százalékkal kevesbb, mint 2019-ben volt.

Kína ugyanakkor nem meglepő módon ennek az időszaknak a legnagyobb vesztese, míg 2019-ben a térségbe érkező látogatók 26,2 százaléka célozta meg az országot, 2022-ben ez a szám mindössze 5 százalékra esett vissza. A CAPA jóslatai szerint az ázsiai régióba érkező utazók száma csak 2023 végére-2024 elejére érheti el újra a járvány előtti szintet.

Mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy idén még a háború, az infláció és a Covid sem veszi el a kedvünket az utazástól.

(Forrás: Skift, képek: Getty Images)

járvány | ázsia | Európa | utazás

FOLYTASD EZZEL

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom