Close
Így alakította át a járvány az utazási világtérképet

Így alakította át a járvány az utazási világtérképet

Hosszú ideig az ázsiai-csendes-óceáni régió volt a világ legnagyobb utazási régiója, 2022 végére azonban ez a helyzet megváltozott a CAPA – Centre for Aviation elemzőcég adatai szerint.

A légi közlekedés ezen a területen ugyanis továbbra is 45 százalékkal alatta marad a járvány előtti szintnek, amelynek első számú oka az, hogy Kína továbbra is zárva tartja a határait a turisták előtt. Európában viszont a repterek forgalma már nagyjából a járvány előtti szint 85 százalékára állt vissza, és ezzel a kontinens át is vette a vezető szerepet.

2019-ben 3.38 milliárd ember fordult meg az ázsiai-csendes-óceáni reptereken, míg idén év végégi a becslések szerint ez a szám mindössze 1.84 milliárd lesz,

és így a térség legtöbb úti céljának látogatottsága továbbra is 50 százalékkal vagy még többel marad a 2019-es szint alatt.

Ebből a sorból kiemelkedik India, ahol a repülővel érkező látogatók száma csak 11 százalékkal kevesbb, mint 2019-ben volt.

Kína ugyanakkor nem meglepő módon ennek az időszaknak a legnagyobb vesztese, míg 2019-ben a térségbe érkező látogatók 26,2 százaléka célozta meg az országot, 2022-ben ez a szám mindössze 5 százalékra esett vissza. A CAPA jóslatai szerint az ázsiai régióba érkező utazók száma csak 2023 végére-2024 elejére érheti el újra a járvány előtti szintet.

Mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy idén még a háború, az infláció és a Covid sem veszi el a kedvünket az utazástól.

(Forrás: Skift, képek: Getty Images)

ázsia | Európa | utazás | járvány

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram