Close
Így okoznak kilencezer óra késést reptereken szakállas férfiak

Így okoznak kilencezer óra késést reptereken szakállas férfiak

Kiderült, miért fagynak le sokszor, sok ideig egyes repülőtereken az úgynevezett ePassport ellenőrzőkapuk. Hiába a reptéri azonosítás egyik legkorszerűbb és leghasznosabb vívmánya, a gép nincs felkészülve azokra a bakikra, mikor az utas arcképe valami egészen máshogy néz ki, mint az útlevélbe készített fotón. A gép tétovázik, elutasít, vagy túl sokáig gondolkozik, pedig csak egy beújított bajusz, piercing, fent marad szemüveg zavarja meg. Természetesen a szépészeti beavatkozások sem könnyítik meg a helyzetét.

Olyan kézenfekvőnek tűnik, hogy semmi gond azzal, ha fent marad a szemüveg, vagy szakállat növesztett az utazó, hiszen a hatósági ellenőrzésen maximum kétszer ránéznek az arcára, és a szemek, egy karakteresebb orr, arcforma elárulja az azonosságot. A nemzetközi repülőtereken azonban egyre több a humán megoldás helyett telepített ePassport ellenőrzőpont, ahol állandó a fennakadás. Amikor a gép sokadjára próbálkozik, de még mindig nem megy az azonosítás, természetesen ugyanúgy oda kell járulni a hús-vér határőrökhöz, mintha a procedúrát gyorsító kapuk nem is léteznének.

Egy felmérés alapján a brit ePassport kapukon a 2018–2019-es szezonban mintegy 54,68 millió ember ellenőriztette útlevelét, a meghiúsult azonosítások miatt pedig éves szinten 9113 óra csúszásban vannak azok, akik miatt nem megy az azonosítás, és azok, akik szerencsétlenségükre éppen egy szakállas, bajuszos utastárs mögött állnak a sorban.

Problémát jelent az új arcszőrzet mellett a szemüveg viselése, a piercing, a fogyás/súlygyarapodás az eredetihez képest, sőt, egyesek még egy hosszú tengerentúli utazástól megfáradt arc, mi több, másnapos ábrázat miatt is elbukhatták a gépi azonosítást.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

reptér | útlevélellenőrzés | Anglia | repülőtér | arcszőrzet

FOLYTASD EZZEL

Összeomolhat a világ egyik csodája, mert a helyiek inkább elmennek máshová dolgozni

Elképesztően szép fotó készült hatezer méter magasból a Balaton téli arcáról: ilyennek még sohasem láttuk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram