Close
Így okoznak kilencezer óra késést reptereken szakállas férfiak

Így okoznak kilencezer óra késést reptereken szakállas férfiak

Kiderült, miért fagynak le sokszor, sok ideig egyes repülőtereken az úgynevezett ePassport ellenőrzőkapuk. Hiába a reptéri azonosítás egyik legkorszerűbb és leghasznosabb vívmánya, a gép nincs felkészülve azokra a bakikra, mikor az utas arcképe valami egészen máshogy néz ki, mint az útlevélbe készített fotón. A gép tétovázik, elutasít, vagy túl sokáig gondolkozik, pedig csak egy beújított bajusz, piercing, fent marad szemüveg zavarja meg. Természetesen a szépészeti beavatkozások sem könnyítik meg a helyzetét.

Olyan kézenfekvőnek tűnik, hogy semmi gond azzal, ha fent marad a szemüveg, vagy szakállat növesztett az utazó, hiszen a hatósági ellenőrzésen maximum kétszer ránéznek az arcára, és a szemek, egy karakteresebb orr, arcforma elárulja az azonosságot. A nemzetközi repülőtereken azonban egyre több a humán megoldás helyett telepített ePassport ellenőrzőpont, ahol állandó a fennakadás. Amikor a gép sokadjára próbálkozik, de még mindig nem megy az azonosítás, természetesen ugyanúgy oda kell járulni a hús-vér határőrökhöz, mintha a procedúrát gyorsító kapuk nem is léteznének.

Egy felmérés alapján a brit ePassport kapukon a 2018–2019-es szezonban mintegy 54,68 millió ember ellenőriztette útlevelét, a meghiúsult azonosítások miatt pedig éves szinten 9113 óra csúszásban vannak azok, akik miatt nem megy az azonosítás, és azok, akik szerencsétlenségükre éppen egy szakállas, bajuszos utastárs mögött állnak a sorban.

Problémát jelent az új arcszőrzet mellett a szemüveg viselése, a piercing, a fogyás/súlygyarapodás az eredetihez képest, sőt, egyesek még egy hosszú tengerentúli utazástól megfáradt arc, mi több, másnapos ábrázat miatt is elbukhatták a gépi azonosítást.

A kaland folytatódik

Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Pixabay)

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom