Close
Val d’Orcia legtöbbet fényképezett gyöngyszeméhez el kell jutnunk legalább egyszer

Val d’Orcia legtöbbet fényképezett gyöngyszeméhez el kell jutnunk legalább egyszer

A Siena közelében található Val d’Orcia sokak szerint Toszkána legfestőibb vidéke.

Nemcsak a turistákat, de a filmeseket is időről időre lenyűgözi az itteni táj: a legismertebb jelenetek talán a Gladiátorhoz kötődnek, amelyben Maximus Decimus Meridius otthona a Poggio Manzuoli villa volt (jelenleg egyébként egy mezőgazdasági vállalat székhelye), és amelynek utolsó képsorai Pienza vidékére kalauzolnak. De ott forgatták Carlo Verdone 1992-es vígjátékát, az Al lupo al lupót, és ott játszódik A Mediciek hatalma című sorozat egy része is.

A Villa Poggio Manzuoli

Ott, egészen pontosan

a San Quirico d’Orcia és Pienza közötti úton található

Toszkána talán legtöbbet fényképezett szimbóluma, a reneszánsz Madonna di Vitaleta kápolna, amely a tizenhatodik századi legendák szerint azon a helyen áll, ahol megjelent a pásztoroknak Szűz Mária.

A fáma szerint a jelenés azt kérte San Quirico lakóitól, hogy egy firenzei kézművestől vegyenek egy Mária-szobrot, és azt helyezzék el a kápolnában. Végül Andrea Della Robbia kerámiaszobrára esett a választás, melynek sok csodatételt tulajdonítottak az eltelt időben – jelenleg a San Quiricó-i templomban látható.

Az eredeti épület egy földrengés következtében sajnos megsérült és le kellett bontani, de 1884-ben egy San Quiricó-i lakos felkérte a híres sienai építészt, Giuseppe Partinit, hogy építse újjá. A kápolna mai formája a rapolanói kőből készült homlokzattal és a kis rózsaablakkal az ő keze nyomát őrzi. A kápolna legutóbb 2021-ben esett át felújításon, így ma is látogatható, miután pedig kifotózkodtuk magunkat, a mellette található étteremből gyönyörködhetünk a környékre eső pazar kilátásban.

Ha nem tudsz betelni a toszkán életérzéssel, akkor kibérelheted akár a Napsütötte Toszkána villáját is, de csodálatos szállásokból ezen kívül sincs hiány.

(Forrás: Funweek, Visit Tuscany, képek: Getty Images, Unsplash)

Madonna di Vitaleta | olaszország | val d'orcia | toszkána | fotó

FOLYTASD EZZEL

Ezért ajánlott egy üveg vizet átgurítani az ágy alatt, miután beléptünk a szállodai szobába

Hét jótanács tapasztalt utazóktól, amit érdemes megfogadni

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram