Close
Egy Van Gogh-képet idéző installációval festik színesre a sötét amszterdami telet

Egy Van Gogh-képet idéző installációval festik színesre a sötét amszterdami telet

Két szerb művész, Ivana Jelić és Pavle Petrović újragondolta Vincent van Gogh egyik híres festményét, hogy felhívják a figyelmet a városi fényszennyezésre.

A páros összesen ezernégyszáz darab, LED-es akrilcsövet felhasználva formázta meg a világhírű festő Csillagos éj című képét Amszterdam egyik csatornája fölött.

Az installáció szinte teljes mértékben megidézi Van Gogh ecsetvonásait, elsősorban a fénylő csillagokkal kitöltött éjszakai égboltot mintázza meg az eredeti festményből.

A holland nagyváros két csatornájának metszéspontján található hídra felállított műalkotásból kimaradtak a Van Gogh képén látható falusi épületek és a fák, melyeket Amszterdam mostani házaival és vízi útjaival helyettesítettek az alkotók, a kék és sárga LED-ek pedig az eredeti kép hasonló árnyalatait utánozzák.

További hasonlóságként az egész installációt téglalap alakú keretbe foglalták, hogy messziről nézve egy festményre emlékeztessen. Érdekesség, hogy egy washingtoni installációhoz hasonlóan az amszterdami is egészen másként jelenik meg, ha eltérő szögből nézzük. Ahogy közeledünk hozzá, úgy válnak egyre részletgazdagabbá a Van Gogh-festményben látható örvények.

A fényszennyezést illetően nem áll valami jól Amszterdam: egyes vélemények szerint már a 19. század végétől kezdve alig lehetett látni a csillagokat a város fölötti égen.

Jelić és Petrović ezzel az installációval azt az üzenetet próbálja közvetíteni, hogy jóval szakszerűbb világítási rendszerrel csökkenthető a fényszennyezés.

A január 20-ig tartó Amsterdam Light Festival keretében elkészült installáció az amszterdami Van Gogh-múzeum támogatásával valósult meg, mivel a festő és a fény kapcsolata köztudottan szoros volt.

(Fotók: Dezeen)

kép | vincent van gogh | installáció | festmény | hollandia

FOLYTASD EZZEL

Szabad szemmel is varázslatosan látványos csillagállás jön a hétvégén

Egy hónapon át tartó fesztivállá alakul az ünnepi időszak Budapest impozáns luxusszállodájában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram