Nomád spa élmény, akár a kerted végében

Longevity, lassulás és elmerülés a természetben – sokan vágyunk erre, és meg is kaphatjuk, akár már a kert végében, köszönhetően egy hazai projektnek. A Varma egy modern formatervezésű dézsa, de több is annál: életszemlélet, amellyel akkor is jó foglalkozni, ha történetesen nincs kertünk.

Bő egy évvel ezelőtt figyeltünk fel a kanadai Goodland cég szaunájára, amit a japán fürdőkultúra ihletett, plusz a felismerés, hogy a természettel való kapcsolódásra nemcsak Japánban van igény. Ugyanilyen kézenfekvő, hogy nem is csak Japánban és Kanadában: egy európai kert végében fürdőzni, és élvezni a technikamentes pillanatokat éppolyan vonzó, mint az előképek helyszínén. Ezt szerencsére felismerte a magyar kreatív páros, Benjámin János és Stamusz Dániel is, akiket bevallottan a kanadai előkép inspirált, ám akik tudták, hogy itthonra és Európába kicsit más kell majd, lévén az éghajlat, a szabályozás és természeti adottságok is mások.

„Szerettem volna egy dézsát, és elkezdtem utánajárni, milyen opcióim vannak” – mondja a kiindulópontról Dani, aki rá is akadt a kanadai cégre, de rájött, hogy az ő termékük Európában gyakorlatilag elérhetetlen.

Így jött a képbe Beni, aki az Építechture által kapcsolatban van több hazai gyártóval, így habozás nélkül igent mondott az első prototípus elkészítésére. Valójában már az is jól működött, de a sorozatgyártáshoz, ahhoz, hogy másoknak is megadhassák ezt az élményt, termékfejlesztésre volt szükség. Az autóiparra jellemző precizitással terveztük meg az illesztéseket, hajlításokat és hegesztéseket. Mintha egyetlen fém tömbből vágták volna ki - tökéletes illesztések, láthatatlan rögzítések, hogy minél letisztultabb legyen a forma.

Ujszászi Péter formatervezőt bízták meg egy saját, egyedi dizájn megtervezésével, ezzel egy teljesen új formavilágú terméket létrehozva a piacon kapható dézsák kínálatában.

„Minden utat ki kellett járnunk: milyen anyagtípus, vastagság kell, melyik európai fa engedi ki a legkevesebb olajat a vízbe, mert ennek ugyan semmilyen káros egészségi hatása nincs, de nem esztétikus, ahogy elszínezi a vizet”

– jegyzi meg Dani. Itthon saválló rozsdamentes acélból készítjük, ami ellenáll a klórnak és egyéb vegyszereknek is, és ez szükséges is az európai szabványnak való megfeleléshez, így lesz kompatibilis bármelyik hotel vagy vendégház szolgáltatásainak bővítésére.

Hónapok óta zajlik a tesztelés, több vendégházban is telepítették már, hogy valós használat közben bizonyítson. Mostanra elkészült a végleges, tökéletes verzió.

A négyfős dézsa kényelmes, jól működik, a kazánja és a kéménye kivehető, de maga a kazántest egy nagy monolit. A hőmérsékletet egyedül a fa mennyisége szabályozza, vagyis ki kell tapasztalni, aminek éppen az az előnye, hogy foglalkozni kell vele, el kell mélyedni a folyamatban, amivel óhatatlanul is elmerülünk az analóg világban, elindulunk egy úton a kikapcsolódás felé, már azelőtt, hogy a dézsában merülnénk el.

És pontosan ez a lényeg: visszatérni a természetbe, egy különleges és talán szokatlan formában, átadva magunkat a testi-lelki pihenésnek és feltöltődésnek.

„Ha használod, automatikusan létrejön a kapcsolat a természettel – mondják. – Ez egy szeánsz, nem olyan, mint amikor a jakuzzi fel van fűtve 40 fokra, és csak beleugrasz. Kicsit le kell lassulni, hogy megérkezhess ebbe a szertartásba. Felhasítod a fát, megrakod a tüzet, a tűz meleg és megnyugvást ad, a jutalom pedig a teljes megnyugvás.”

Akinek terem a kertjében citromfű, menta vagy egyéb fűszernövény, az beáztathat ezekből egy marokkal, amitől az egész egy szimultán élmény  lesz.

Kicsit gyakorlatiasabban: a dézsa egyenletes talajra javasolt, a hossza 240 centi, a szélessége és a magassága 100-100 centi. Egyben szállítják ki, és mivel a kádtest 210+ kiló, összesen pedig 330 kiló, ami a prémium anyaghasználatból adódik, a legjobb egy végleges helyre telepíteni – merthogy a Varma kád saválló rozsdamentes acél testét nem kell kezelni, festeni, hozzá sem kell nyúlni, évtizedekig szolgálja majd a gazdáját.

A Varmát egyértelműen európai forgalmazásra szánják, prémium termékként – várhatóan mintegy 12 ezer euróért –, ugyanakkor terveznek egy kétfős „Varma mini” változatot.

Magasra pozicionált termékről lévén szó, a célcsoport egy tudatosabb, a természettel való kapcsolódást kereső réteget szólítanak meg, amelynek fontos a longevity, amelyik valami mást keres a szegmens eddigi két véglete, a villogó high-tech jakuzzik, és a kádár által előállított fadézsa után.

„A Varma hozza az alternatívát, ami megvalósítja az otthoni wellness fogalmát, és dizájntárgyként is funkcionál” – jelenti ki Beni.

Sokan azért nem vesznek klasszikus dézsát, mert valami kifinomultabbat, letisztultabbat keresnek – és ezt a piackutatás is megerősítette. A Varmával adott a lehetőség: akár eleve lehet hozzá tervezni a kertet.

Alapvetően a Daniék egy komplex wellness-szolgáltatásban gondolkoznak, sok termékben, amelyekre otthon szükség lehet, és amelyek erősítik otthon és természet kapcsolatát. És akkor még mindig csak termékekről beszélgettünk, holott nem is ez a legfontosabb. Ahogy Beni kifejti:

„közösséget építünk, tartalmakat állítunk elő, edukálunk is, hogy ne csak azok legyenek a Varma-közösség tagjai, akik megveszik a dézsát, hanem bárki, aki azonosulni tud velünk és az életszemléletünkkel.”

A Varma egy jó apropó a beszélgetésre, nem mellesleg eltöprenghet mindenki a wellness-vonatkozásokon, és akár azon is, milyen új termékeket várnának szívesen, mire kíváncsiak az emberek, mi mozgatja meg a fantáziájukat. Mármint a Varmán túl, mert az egyértelműen izgalmas eszköz a hétköznapok új dimenzióba emelésére.

A Varmáról itt tudhatsz meg többet:

Honlap  I  Insta

(Fotók: Varma)

dézsa | outdoor | nagy sztori | pezsgőfürdő | szauna | varma

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom