Longevity, lassulás és elmerülés a természetben – sokan vágyunk erre, és meg is kaphatjuk, akár már a kert végében, köszönhetően egy hazai projektnek. A Varma egy modern formatervezésű dézsa, de több is annál: életszemlélet, amellyel akkor is jó foglalkozni, ha történetesen nincs kertünk.
Bő egy évvel ezelőtt figyeltünk fel a kanadai Goodland cég szaunájára, amit a japán fürdőkultúra ihletett, plusz a felismerés, hogy a természettel való kapcsolódásra nemcsak Japánban van igény. Ugyanilyen kézenfekvő, hogy nem is csak Japánban és Kanadában: egy európai kert végében fürdőzni, és élvezni a technikamentes pillanatokat éppolyan vonzó, mint az előképek helyszínén. Ezt szerencsére felismerte a magyar kreatív páros, Benjámin János és Stamusz Dániel is, akiket bevallottan a kanadai előkép inspirált, ám akik tudták, hogy itthonra és Európába kicsit más kell majd, lévén az éghajlat, a szabályozás és természeti adottságok is mások.
„Szerettem volna egy dézsát, és elkezdtem utánajárni, milyen opcióim vannak” – mondja a kiindulópontról Dani, aki rá is akadt a kanadai cégre, de rájött, hogy az ő termékük Európában gyakorlatilag elérhetetlen.
Így jött a képbe Beni, aki az Építechture által kapcsolatban van több hazai gyártóval, így habozás nélkül igent mondott az első prototípus elkészítésére. Valójában már az is jól működött, de a sorozatgyártáshoz, ahhoz, hogy másoknak is megadhassák ezt az élményt, termékfejlesztésre volt szükség. Az autóiparra jellemző precizitással terveztük meg az illesztéseket, hajlításokat és hegesztéseket. Mintha egyetlen fém tömbből vágták volna ki - tökéletes illesztések, láthatatlan rögzítések, hogy minél letisztultabb legyen a forma.
Ujszászi Péter formatervezőt bízták meg egy saját, egyedi dizájn megtervezésével, ezzel egy teljesen új formavilágú terméket létrehozva a piacon kapható dézsák kínálatában.
„Minden utat ki kellett járnunk: milyen anyagtípus, vastagság kell, melyik európai fa engedi ki a legkevesebb olajat a vízbe, mert ennek ugyan semmilyen káros egészségi hatása nincs, de nem esztétikus, ahogy elszínezi a vizet”
– jegyzi meg Dani. Itthon saválló rozsdamentes acélból készítjük, ami ellenáll a klórnak és egyéb vegyszereknek is, és ez szükséges is az európai szabványnak való megfeleléshez, így lesz kompatibilis bármelyik hotel vagy vendégház szolgáltatásainak bővítésére.
Hónapok óta zajlik a tesztelés, több vendégházban is telepítették már, hogy valós használat közben bizonyítson. Mostanra elkészült a végleges, tökéletes verzió.

A négyfős dézsa kényelmes, jól működik, a kazánja és a kéménye kivehető, de maga a kazántest egy nagy monolit. A hőmérsékletet egyedül a fa mennyisége szabályozza, vagyis ki kell tapasztalni, aminek éppen az az előnye, hogy foglalkozni kell vele, el kell mélyedni a folyamatban, amivel óhatatlanul is elmerülünk az analóg világban, elindulunk egy úton a kikapcsolódás felé, már azelőtt, hogy a dézsában merülnénk el.
És pontosan ez a lényeg: visszatérni a természetbe, egy különleges és talán szokatlan formában, átadva magunkat a testi-lelki pihenésnek és feltöltődésnek.
„Ha használod, automatikusan létrejön a kapcsolat a természettel – mondják. – Ez egy szeánsz, nem olyan, mint amikor a jakuzzi fel van fűtve 40 fokra, és csak beleugrasz. Kicsit le kell lassulni, hogy megérkezhess ebbe a szertartásba. Felhasítod a fát, megrakod a tüzet, a tűz meleg és megnyugvást ad, a jutalom pedig a teljes megnyugvás.”
Akinek terem a kertjében citromfű, menta vagy egyéb fűszernövény, az beáztathat ezekből egy marokkal, amitől az egész egy szimultán élmény lesz.
Kicsit gyakorlatiasabban: a dézsa egyenletes talajra javasolt, a hossza 240 centi, a szélessége és a magassága 100-100 centi. Egyben szállítják ki, és mivel a kádtest 210+ kiló, összesen pedig 330 kiló, ami a prémium anyaghasználatból adódik, a legjobb egy végleges helyre telepíteni – merthogy a Varma kád saválló rozsdamentes acél testét nem kell kezelni, festeni, hozzá sem kell nyúlni, évtizedekig szolgálja majd a gazdáját.
A Varmát egyértelműen európai forgalmazásra szánják, prémium termékként – várhatóan mintegy 12 ezer euróért –, ugyanakkor terveznek egy kétfős „Varma mini” változatot.
Magasra pozicionált termékről lévén szó, a célcsoport egy tudatosabb, a természettel való kapcsolódást kereső réteget szólítanak meg, amelynek fontos a longevity, amelyik valami mást keres a szegmens eddigi két véglete, a villogó high-tech jakuzzik, és a kádár által előállított fadézsa után.
„A Varma hozza az alternatívát, ami megvalósítja az otthoni wellness fogalmát, és dizájntárgyként is funkcionál” – jelenti ki Beni.
Sokan azért nem vesznek klasszikus dézsát, mert valami kifinomultabbat, letisztultabbat keresnek – és ezt a piackutatás is megerősítette. A Varmával adott a lehetőség: akár eleve lehet hozzá tervezni a kertet.
Alapvetően a Daniék egy komplex wellness-szolgáltatásban gondolkoznak, sok termékben, amelyekre otthon szükség lehet, és amelyek erősítik otthon és természet kapcsolatát. És akkor még mindig csak termékekről beszélgettünk, holott nem is ez a legfontosabb. Ahogy Beni kifejti:
„közösséget építünk, tartalmakat állítunk elő, edukálunk is, hogy ne csak azok legyenek a Varma-közösség tagjai, akik megveszik a dézsát, hanem bárki, aki azonosulni tud velünk és az életszemléletünkkel.”
A Varma egy jó apropó a beszélgetésre, nem mellesleg eltöprenghet mindenki a wellness-vonatkozásokon, és akár azon is, milyen új termékeket várnának szívesen, mire kíváncsiak az emberek, mi mozgatja meg a fantáziájukat. Mármint a Varmán túl, mert az egyértelműen izgalmas eszköz a hétköznapok új dimenzióba emelésére.
A Varmáról itt tudhatsz meg többet:
(Fotók: Varma)
szauna | varma | dézsa | nagy sztori | outdoor | kert
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!