Close
Ilyen lesz a városi légkondi, ami négy fokkal hűti le Madridot

Ilyen lesz a városi légkondi, ami négy fokkal hűti le Madridot

A most is hőhullámot élő Spanyolországban az utóbbi időben rendszeresen dőlnek meg a nyári melegrekordok, és a hőmérő higanyszála a fővárosban is rendszeresen kúszik negyven fok fölé.

Így miközben mi kétszer is meggondoljuk, hogy a betondzsungelben töltsük-e a nyaralást, addig Madrid megoldást keres. A legújabb ötlet pedig egy „szélkerté“, amely akár négy fokkal is lehűtheti a környező utcákat.

A madridi Buen Retiro park

A Nuevo Norte névre keresztelt parkot a West 8 és a Porras Guadiana Arquitectos építésziroda tervezi, és várhatóan 2025-re készül el.

Az elrendezése ősi közel-keleti építészeti technikákon alapul, ahol különös jelentősége volt a tornyok és más elemek elhelyezésének.

Ezek ugyanis mind azt a célt szolgálták, hogy megfelelően irányítsák a légáramlatokat, így afféle természetes légkondiként működjenek.

A park központi eleme például egy spirál alakú szerkezet lesz, ami befogja és a város felé továbbítja a szellőt, és az előtanulmányok szerint fasorokkal és öntözőrendszerrel megspékelve a környező utcákat akár négy fokkal is lehűtheti.

A remények szerint így augusztus közepén is kellemes élmény lesz Madrid központjában sétálni, ahol olyankor a hőmérő ritkán mutat harmincöt foknál kevesebbet, sőt, az elmúlt években már negyvennél is. Spanyolországban egyébként a valaha volt legmelegebbet mérték tavaly augusztusban, a déli Cordoba melletti Montoróban 47,4 fok volt.

Egy újabb park mindenesetre bármelyik nagyvárosnak jól jöhet, és akár a világ egyik legkedveltebb zöld oázisává is válhat, miközben újabb és újabb ötletek merülnek fel a kánikula megoldására.

(Forrás: Independent, képek: Pixabay, Unsplash)

 

hőhullám | hőmérséklet | légkondi | spanyolország | klímaváltozás

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Nincs még egy olyan utazási trükk, ami ennyire felháborítja a légitársaságokat

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram