Close
Soha ennyi Vermeert még nem láthattunk egyetlen falon

Soha ennyi Vermeert még nem láthattunk egyetlen falon

Johannes Vermeer lassú és fáradságos munkája során mindössze hatvanhat festményt alkotott, melyek közül csupán harmincnégy maradt meg az utókornak. A New York-i Metropolitan Museum of Art ezek közül ötöt tudhat magáénak, annyit, amennyit senki más a világon (néhány házzal odébb a Frick hármat tulajdonol). Szeptember végéig most láthatjuk őket, ha arrafelé járunk. 

Mostanában esett át nagyszabású renováláson a Met európai festményeit kiállító szekciója, úgyhogy ennek köszönhetően Vermeer műveit átköltöztették a megszokott helyükről egy kisebb helyiségbe. A szeptember 29-ig látható, A New Look at Vermeer című kiállítás ritka és valószínűleg egyszeri alkalom, hogy egy helyen, sőt, egy falon láthassunk ennyi Vermeert.

Csak hogy érzékeltessük, mennyire különleges lehetőség ez: Magyarországon először 2014 októberében volt látható egyik festménye, a Szépművészeti Múzeumban kiállított Az Asztronómus.

Ez öt Vermeer egyébként csak egy rövid ízelítő abból, ami október 16-án kezdődik a gigantikus New York-i múzeumban, akkor nyílik ugyanis a Holland mesterek a Metben című tárlat, amely során a múzeum saját németalföldi munkáiból állít ki hatvanöt festményt.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: The Met, Getty Images)

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom