Az utazás nem csupán a látványosságokról szól – sokak számára az ízek felfedezése legalább annyira meghatározó élmény, mint a helyszíneké.
A TimeOut magazin összeállította a világ legjobb gasztronómiai városainak rangsorát, melynek élére az afrikai, spanyol, francia és vietnámi ízeket ötvöző New Orleans került. A listát jobban megnézve azonban egyértelművé válik, hogy Afrika lett az egyeduralkodó.
Négy várossal is bekerült a világ húsz legjobb gasztronómiai úti célja közé.
A dél-afrikai Fokvárosban például minden ízlés és pénztárca számára akad valami finomság. Konyháját ázsiai, európai és afrikai hatások formálták, így valódi ízbombákat kínál az oda látogatóknak. A város egyik kihagyhatatlan étele a Gatsby, ami egy hatalmas, ropogós szendvics, amelyet forró sült krumplival, salátával és különböző töltelékekkel pakolnak meg.
A listára felkerült Lagos is, ahol az étkezés szorosan összekapcsolódik a kultúrával és a történelemmel. A város vibráló gasztronómiai palettája az ország sokszínű örökségét tükrözi: az északi régiókból származó füstölt suya, valamint
az igbo konyha különlegességei is kiemelkedőek.
Az észak-afrikai városok közül Marrákes épphogy kimaradt a legjobb tízből. A város egyik ikonikus étele a tangia, amelyet hosszú órákon át, hagyományos agyagedényben főznek. A báránylapockát erjesztett vajjal (smen), pácolt citrommal, fokhagymával, római köménnyel, gyömbérrel és sáfránnyal ízesítik.
A ranglistán Kairó a tizenhatodik helyen végzett. A város gasztronómiája évezredes hagyományokra épül, számos fogás pedig már az ókori Egyiptomban is népszerű volt.
A legismertebb helyi étel a koshary, amely makarónit, rizst és lencsét kombinál csicseriborsóval, fűszeres paradicsomszósszal, ecettel és pirított hagymával. Emellett érdemes megkóstolni a molokhiát is, ami finomra vágott juta levelekből készül korianderrel és pirított fokhagymával gazdagítva.
(Forrás: TimeOut, fotók: Getty)
legjobb | lista | városok | ételek | úti cél | gasztronómia
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!