Az utazás nem csupán a látványosságokról szól – sokak számára az ízek felfedezése legalább annyira meghatározó élmény, mint a helyszíneké.
A TimeOut magazin összeállította a világ legjobb gasztronómiai városainak rangsorát, melynek élére az afrikai, spanyol, francia és vietnámi ízeket ötvöző New Orleans került. A listát jobban megnézve azonban egyértelművé válik, hogy Afrika lett az egyeduralkodó.
Négy várossal is bekerült a világ húsz legjobb gasztronómiai úti célja közé.
A dél-afrikai Fokvárosban például minden ízlés és pénztárca számára akad valami finomság. Konyháját ázsiai, európai és afrikai hatások formálták, így valódi ízbombákat kínál az oda látogatóknak. A város egyik kihagyhatatlan étele a Gatsby, ami egy hatalmas, ropogós szendvics, amelyet forró sült krumplival, salátával és különböző töltelékekkel pakolnak meg.
A listára felkerült Lagos is, ahol az étkezés szorosan összekapcsolódik a kultúrával és a történelemmel. A város vibráló gasztronómiai palettája az ország sokszínű örökségét tükrözi: az északi régiókból származó füstölt suya, valamint
az igbo konyha különlegességei is kiemelkedőek.
Az észak-afrikai városok közül Marrákes épphogy kimaradt a legjobb tízből. A város egyik ikonikus étele a tangia, amelyet hosszú órákon át, hagyományos agyagedényben főznek. A báránylapockát erjesztett vajjal (smen), pácolt citrommal, fokhagymával, római köménnyel, gyömbérrel és sáfránnyal ízesítik.
A ranglistán Kairó a tizenhatodik helyen végzett. A város gasztronómiája évezredes hagyományokra épül, számos fogás pedig már az ókori Egyiptomban is népszerű volt.
A legismertebb helyi étel a koshary, amely makarónit, rizst és lencsét kombinál csicseriborsóval, fűszeres paradicsomszósszal, ecettel és pirított hagymával. Emellett érdemes megkóstolni a molokhiát is, ami finomra vágott juta levelekből készül korianderrel és pirított fokhagymával gazdagítva.
(Forrás: TimeOut, fotók: Getty)
városok | gasztronómia | lista | ételek | afrika | legjobb
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!