Milyen autót vezetett valójában a nagy Gatsby?

F. Scott Fitzgerald regényének titokzatos címszereplője, Jay Gatsby egyszerűen odavolt a luxusautókért, de az biztos, hogy a sztoriban nem egy Duesenberget vezetett, mint ahogyan a legutóbbi filmben láthattuk. De akkor mit?

A lenyűgöző helyszínekért, a ragyogó kosztümökért, a remek színészekért, és persze a húszas évek fényűzését sajátosan megidéző hangulatáért is lehetett szeretni A nagy Gatsby legutóbbi filmes változatát, amelyet Baz Luhrmann álmodott meg 2013-ban. A címszereplőt játszó Leonardo DiCaprio egy élénksárga Duesenberget vezet a filmben, ami kézenfekvő választásnak tűnik, hiszen a korszak egyik legelegánsabb amerikai autójaként ismerjük.

Leonardo DiCaprio és A nagy Gatsby számára épített Duesenberg-replika. Fenséges, nem?

A nagy Gatsby azonban biztosan nem vezethetett Duesenberget,

legalábbis olyan bámulatos sárga csodát biztosan nem, mint amit a filmben láttunk. Lehetetlen lett volna ugyanis, hogy az 1922-ben játszódó történetben egy 1929-es évjáratú modell kapjon szerepet. A Duesenberget még éppen csak 1920-ban alapították Indianapolisban, és Fitzgerald regényének idején egy korábbi típusukat gyártották, 1929-re viszont Gatsby már régen meghalt.

A nagy Gatsby tökéletesen hozza a húszas évek hangulatát – vagy az autók terén mégsem?

Fitzgerald regényének elemzésével sokan foglalkoztak az 1925-ös megjelenése óta, de eddig még senki nem fedezte fel benne, hogy Gatsby Duesenberget vezetett volna. Fitzgerald egyértelműen egy Rolls-Royce-ról írt, mivel azt a végtelen gazdagságot és extravaganciát képviselte, amivel a karakter körülvette magát. A regény szavaival éve

„hétvégenként a Rolls-Royce egy omnibusz lett, amely reggel kilenc és éjfél között szállította a szórakozni vágyókat a városba és vissza”.

Robert Redford, mint Gatsby egy majdnem korhű Rolls-Royce Phantommal
Fitzgerald regényét gyakran adják ki autós borítóval

A sztori idején ez a Rolls-Royce valószínűleg egy Silver Ghost lett volna, amely valóban elég hatalmas ahhoz, hogy elférjen benne a szórakozni induló társaság.

A nagy Gatsby korábbi, 1974-es filmes feldolgozásában tényleg egy Rolls-Royce Phantom kapott szerepet,

de az akkori filmesek sem választottak tökéletesen. 1922-ben még csak jobbkormányos modellek készültek a márka amerikai gyárában, a főszereplő Robert Redford autója viszont egy 1928-as balkormányos modell volt.

A '74-es filmben szereplő Rolls-Royce-t nemrég egy vagyonért árverezték el

Nem elég, hogy 1930-ból származó, vagy még későbbi autómodellek is feltűnnek Luhrmann látványos eposzában – aki szerint a nézők úgysem veszik majd észre a különbséget a húszas és harmincas évek autói között –,

ráadásként még Gatsby fenséges Duesenbergje sem volt igazi.

A filmesek valójában két replikát használtak fel, amelyeket az illinoisi Volo Auto Museumtól kértek kölcsön, majd a forgatás idejére Ausztráliába szállították azokat.

A regényt elsőként 1926-ban filmesítették meg, akkor egy Packard volt Gatsby autója

A replika 1983-ban készült üvegszálas műanyag karosszériával és V8-as Ford-motorral. A múzeumtól kikölcsönzött autókat átfestették és átépítették, hogy egyformának tűnjenek, hiszen ugyanazt a modellt játszották a vásznon. Azt persze még ezek után is vitatják, hogy a sárga autó, amely a regény kulcsfordulataként elütötte és megölte Myrtle Wilsont, egy Rolls-Royce lett volna, de az biztos, hogy 1929-es Duesenberg nem lehetett.

A New York Times cikke nyomán, képek: Warner, Getty Images

A világ legjobb autója nyomában

A Duesenberg volt az első amerikai márka, amivel megnyerték a Francia Nagydíjat 1921-ben, és a Duesenberg autójával nyerték meg a legendás Indianapolis 500-at háromszor, 1924-ben, ’25-ben és ’27-ben is. A nyolchengeres motorjáról ismert luxusautók mégsem készültek sokáig, a céget 1937-ben számolták fel. A Rolls-Royce azonban azóta is elszánt, hogy a világ legjobb autóit készítse, a legújabb modellekről a Roadsteren is rendszeresen beszámolunk.

packard | rolls-royce | filmes autó | a nagy gatsby | duesenberg

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom