Close
A világ legokosabb városaiban elképesztő az életminőség

A világ legokosabb városaiban elképesztő az életminőség

Az IMD idén is összeállította Smart City Index-ét, amelyben a világ nagyvárosait vizsgálta meg és rangsorolta az intelligens funkciói szerint.

Az okosvárosok rangsorában természetesen nem azok a települések kerültek, amelyek esetében a lakosság a legmagasabban képzett, hanem azt figyelték, hogy milyen széles körben alkalmazzák az intelligens technológiákat a lakosság életminőségének javítására és a város üzemeltetésére.

A Smart City Index-et a világ száznegyvenegy városára készítették el, a kutatásba pedig mintegy húszezer embert vontak be, akiknek tizenöt kérdésre kellett válaszolniuk a mindennapi életükkel kapcsolatban, de érintették a lakóhelyük legégetőbb problémáit és a technológiai kérdéseket is.

A kutatás megállapította, hogy vannak úgynevezett szuperbajnokok, amelyek messze az élen járnak,

ilyen Zürich, Oslo, Szingapúr, Peking, Szöul és Hongkong. A második vonalba a smart city-megoldások növekvő elterjedése miatt olyan nagyvárosok kerültek, mint Montreal, Denver, Lausanne, Bilbao, Bengaluru, Brisbane, Busan, Sydney, Hongkong és Sanghaj.

A vizsgálat egyértelműen igazolta, hogy Svájc a világ legokosabb országa,

hiszen a top tízbe három város is bekerült, míg az Egyesült Arab Emírségekben, Ausztráliában és Németországban csak két város került a legjobb húszba.

Íme, a világ húsz legokosabb városának pontos rangsora:

 1. Zürich, Svájc
 2. Oslo, Norvégia
 3. Canberra, Ausztrália
 4. Koppenhága, Dánia
 5. Lausanne, Svájc
 6. London, Egyesült Királyság
 7. Szingapúr
 8. Helsinki, Finnország
 9. Genf, Svájc
 10. Stockholm, Svédország
 11. Hamburg, Németország
 12. Peking, Kína
 13. Abu-Dzabi, Egyesült Arab Emirátusok
 14. Prága, Csehország
 15. Amszterdam, Hollandia
 16. Szöul, Dél-Korea
 17. Dubaj, Egyesült Arab Emírségek
 18. Sydney, Ausztrália
 19. Hongkong
 20. München, Németország

Mindeközben lenyűgöző futurisztikus síközpont épül a sivatagban és elképesztő reptérvárost épít Thaiföld.

(Forrás: Boss Hunting, fotók: Getty)

smart city | fejlődés | technológia | okos város | intelligens

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kiváló borok és világhírű steakek hazája is megnyitja kapuit a távmunkások előtt

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram