Nézz fel! A világ legszebb mennyezetei rabul ejtik a szemet

Az ókori csodáktól az eklektikus ragyogásig a világ legszebb mennyezetei elképesztő látványt nyújtanak, legyen szó kézzel festett freskókról, lenyűgöző mozaikokról vagy innovatív építészeti megoldásokról.

Ezek a feltűnő alkotások egyszerre építészeti bravúrok és páratlan művészeti alkotások, amelyek minden pillanatban arra késztetnek, hogy a tekintetünket a boltozatra emelejük. Körbenéztünk a világban és összegyűjtöttük a legszebbeket a kifinomulttól, a színesen át a drámai hatásúig.

Castello di Sammezzano, Firenze

A Castello di Sammezzano egy dombtetőn áll, nem messze Firenze városától. A történészek szerint a 8. században először egy kastély volt ott, ahol Nagy Károly 780-ban Rómából hazafelé tartva meg is szállt. A ma látható mór stílusú építmény 1843 és 1889 között épült.

Az egész épület olyan hatást kelt, mintha egy gigantikus ékszerdobozba lépett volna be a látogató.

Ferdinando Panciatichi Ximenes aragóniai márki, politikus, gyűjtő, egyben a kastély tulajdonosa az akkoriban divatos mór revival stílus ihlette ingatlanát modernizálni akarta. Még több szín, forma és motívum került a falakra és a mennyezetre, melyek között indiai és andalúz csodák is megtalálhatók.

Pantheon, Róma

A Pantheon az ókori Róma egyik mérnöki csodája. Úgy tudni, terveit a damaszkuszi Apollodorus építészmérnök  készítette el, aki ebben az időszakban számos megbízást kapott Traianus császártól.

A templom hadriánus stílusban épült, a görög klasszicizmus és a római elemek ötvözésével.

A Pantheon egyedülálló kupolája nemcsak a világ legszebb mennyezetei közé tartozik, de a mai napig a világ legnagyobbja is egyben, melynek átmérője nagyobb, mint a Szent Péter bazilikáé vagy a Hagia Sophia-é. A boltív közepén a kazettás mennyezetet egy okulusz szakítja meg, amely természetes fénnyel tölti meg a teret.

Kék mecset, Isztambul

A Sultanahmet Camii, vagyis a Kék mecset Isztambul egyik legkáprázatosabb nevezetessége, Neve a mecset kupoláját és falait díszítő több mint húszezer türkiz csempére utal. A majolika csempék a 17. századból származnak és kétszázhatvan ablakon keresztül beszűrődő fény világítja meg őket.

Alhambra, Granada, Spanyolország

Az Alhambra az arab al-Hamra (a vörös) szóról kapta a nevét. Az egyedülálló palotakomplexum a mór építészet csúcsát testesíti meg Andalúziában. A mintegy harmincöt hektáros területen fekvő Alhambra pazar termekkel, Granadára néző erkéllyel, látványos szökőkutakkal gazdagított udvarokkal, parkosított teraszokkal, csodálatos kupolákkal és hammamokkal rendelkezik. A Sala de los Abencerrajes a világ egyik legkidolgozottabb mennyezetét tudhatja magáénak, amelyet

több száz cseppkő díszít.

Nemzetek Palotája, Genf

A genfi ​​Palais des Nations, vagyis a Nemzetek Palotája egyik legnagyobb konferenciatermének mennyezetét Miquel Barcelo spanyol absztrakt művész hatalmas freskója díszíti. Úgy tudni, Barcelo több mint száz tonna, a világ minden tájáról származó festéket használt fel a 2008-ban átadott egyedi alkotás elkészítéséhez.

Egyesek a 21. század Sixtus-kápolnájának nevezik Barcelo freskóját,

amelynek színvilágában visszaköszön a négy elem, azaz a víz, a tűz, a föld és a levegő.

Nyári Palota, Peking

A 18. századi Qianlong császár uralkodása alatt épült Nyári Palota a hagyományos kínai építészet különböző stílusait jeleníti meg. A komplexum egyik legjelentősebb része a nyolcszögletű buddhista füstölőtorony. A legfelső szinten lévő mennyezetet színes gerendák díszítik, melyeken stilizált tájképek és virágmotívumok tűnnek fel.

Salle Labrouste a Bibliothèque Nationale de France, Párizs

A Salle Labrouste a francia Bibliothèque Nationale gyönyörű olvasóterme, melyet 1854-ben építettek Henri Labrouste tervei alapján. Úgy tudni, az ókori Bizánc monumentális épületei mellett  az 1850-es években népszerű krinolinruhák karikás díszei ihlették meg a tervezőt, hogy olyan mennyezetet álmodjon meg, amiben a divat és az építészet találkozik.

La Sagrada Famila, Barcelona

A Sagrada Familia jelenleg a katalán főváros legmagasabb épülete, és ha elkészül, a világ legmagasabb temploma is lesz. Neve ezer szállal kötődik Antoni Gaudíhoz, az építész azonban Francesc de Paula Villartól örökölte a projektet 1883 végén, egy évvel az alapkőletétel után. A mennyezet az égig nyúló fák lombkoronájára utal. Joan Vila Grau által megalkotott ólomüveg ablakokon keresztül beszűrődő fény látványos és folyamatosan változó színek játékát hozza létre.

A híres építész által tervezett bazilikát 2005-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították.

A Sixtus-kápolna, Vatikán

A vatikáni Apostoli Palotában található Sixtus-kápolna mennyezeti freskói a világ leghíresebb műalkotásai közé tartoznak. A reneszánsz zseni, Michelangelo készítette 1508 és 1512 között, II. Julius pápa megbízásából. A Sixtus-kápolna mennyezete kilenc táblára van osztva, amelyek mindegyike a Genezis epizódjait ábrázolja, a világ teremtésétől Noé történetéig.

A mennyezet közepén a művészettörténet egyik legikonikusabb képe látható: Ádám teremtése.

A freskón Isten kinyújtja kezét, hogy megérintse Ádámét, így adva át az élet szikráját az embernek.

Nagykövetek csarnoka, Alcazar, Sevilla

A sevillai Alcázar-palota Nagykövetek Csarnokának aranyozott mennyezete egy igazi művészi kuriózum, amely egyszerre hirdeti a hatalmat, a kulturális értékeket és a pompát. Az arabeszk geometriai formák harmonikusan keverednek a keresztény elemekkel, bizonyítva a művészetek egymásra gyakorolt hatását.

Az aranyozott mennyezet motivumai között több szimbolikus jelentésű is van.

Van, amelyik a termékenységre, más az újjászületésreutal,de mitológiai lények és a spiritualitást idéző ​​ábrázolások is megtalálhatók rajta.

(Forrás: Architectural Digiest, fotók: Getty)

építészet | nagy sztori | boltív | mennyezet

FOLYTASD EZZEL

Egykori vasútállomásból lett a Google új New York-i irodája

Egy prágai lakás, aminek visszaadták a ragyogását

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram