Close
Hat világhírű épület, amely virtuális túra keretében bejárható a kanapéról

Hat világhírű épület, amely virtuális túra keretében bejárható a kanapéról

Mivel életünk többnyire a négy fal közé szorult, nem csoda, hogy folyamatosan az utazás körül jár az agyunk. Szerencsére számos lehetőség nyílik arra, hogy más kultúrákba csöppenjünk, hiszen akár online idegenvezetések, akár virtuális túrák segítségével végigjárhatunk számosat a világ legszebb, legkülönlegesebb épületei közül is. Hat remek helyszínt gyűjtöttünk össze, ahol a barangolás felér egy kulturális sokkhatással ebben az ingerszegény időszakban.

Hasszán szultán mecsete, Kairó

Négy boltozatos kőcsarnok, monumentális udvar, közepén egy párját ritkító szökőkúttal. A Hasszán szultán mecsete Kairó egyik legkedveltebb turisztikai látványossága, melynek mennyezetét aranyozott geometriai motívumok díszítik, megidézve az ősi Koránt.

A 14. századi komplexum márványmozaikjával, hihetetlen bronzajtóival, gazdagon faragott minaretjeivel a kor építészeti remekművének számít, melynek bejárásához csupán ide kell kattintani.

Cleves Anne háza, Kelet-Sussex

VIII. Henrik 1540-ben vált el Cleves Anne-től, akinek egy csodálatos favázas kúriát ajándékozott.

Az épület virtuális túrája a kertből indul, majd megtekinthetjük a tradicionális Tudor-konyhát, egy meredek lépcsőn felhaladva pedig elénk tárul Cleves Anne hálószobája, benne faragott baldachinos ágyával. A házat a 17. század során felújították, ma helytörténeti galéria is található benne.

Versailles-i palota, Párizs

“Sziasztok srácok, mi újság?” – mondja a narrátor, amikor virtuális túrára csábít minket Versailles-ba. A rövid, játékos videó bemutatja a palota magával ragadó szegleteit, így egyetlen kattintással a Tükörteremben találhatjuk magunkat, hogy a következő pillanatban már XIV. Lajos barokk mennyezeti freskóiban gyönyörködhessünk.

Elindulhatunk a végtelennek tűnő folyosókon, közben megcsodálhatjuk és rá is közelíthetünk Veronese vagy Jacques Louis David alkotásaira, így például a királyi szobrokra és páratlan falfestményekre. Később bóklászhatunk a szobrokkal, tavakkal és szökőkutakkal tűzdelt hatalmas kertben, felfedezhetjük a labirintus-szerű ligeteket és a tóparti dombvidékeket is.

Városi Palota, Dzsaipur, India

A Városi Palotát az 1720-as és 1730-as években II. Jai Singh építette.

Az oszlopokkal tagolt terek, a fogazott boltívek, a végtelennek tűnő márványpadlók mellett az épület a világ legnagyobb ezüstedényeinek is az otthona.

Az egyiket az egykori maharadzsa díszítette fel, hogy nyolcezer liternyi Gangesz vizet vigyen magával Nagy-Britanniába való látogatásakor 1902-ben. Érdekesség, hogy Dzsaipur jelenlegi maharadzsája, Padmanabh Singh 2019-ben a palota egyik szobáját feltette az Airbnb-re, hogy a horribilis összegért kivehető lakosztályból származó bevételt jótékonysági célra fordíthassa.

Golestan Palota, Irán

A Perzsa Birodalomban 1785 és 1925 táján uralkodó Qajar-dinasztia Teheránt választotta császári fővárosnak, hogy aztán hatalmas építkezéseket vezényeljenek le a területen. Így született meg a fallal körülvett Golestan Palota, Teherán egyik legrégebbi épületegyüttese, amely méltán szerepel az UNESCO Világörökségi listáján, mint a művészet és építészet keleti-nyugati szintézisének példája.

A virtuális túra során nemcsak a belső tereket, a csodálatos csarnokokat és a világhírű mozaikpadlót csodálhatjuk meg, hanem a tavat és a virágos kertet is.

Casa Batlló, Barcelona

A karcsú, csont alakú oszlopokkal és koponyaszerű maszkokkal díszített, korallszínű épületet 1904-ben tervezte Antoni Gaudí.

A fapadlós belső tér, a benne található modernista tengeri tájkép, a szürreálisan ívelt falak, a látványos kék csempék és a páratlan ólomüvegek lépésről lépésre új felfedeznivalót tartogatnak. Az online séta meglehetősen felhasználóbarát módon vezet végig bennünket a csigalépcsőn keresztül egészen a padlásig, sőt, a háztetőn még a város panorámáját is megcsodálhatjuk.

Virtuális világjárás

Jó néhány ötletet adtunk már arra vonatkozóan, mivel érdemes eltölteni az időt a négy fal között, legyen szó világ körüli utazásról David Attenborough-val, elgondolkodtató filmekről, vagy ingyenes online kurzusokról. Az alábbiakban olyan dolgokat ajánlunk, melyek pihentetnek, kikapcsolnak, és kimozdítanak picit a mostanság meglehetősen egyhangú hétköznapokból.

(Fotók: Getty Images)

nagy sztori | túra | Virtuális | híres | utazás

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram