Tizenegy világvégi kolostor, amiért megéri útnak indulni

A csendes magányt nyújtó kolostorok gyakran igen elszigetelt helyekre épülnek. Ezek között is vannak olyanok, amelyek nemcsak a nyüzsgő városi forgatagtól esnek távol, de nehezen is megközelíthetők.

Montenegró távoli szigetén lévő kolostortól kezdve a kínai hegy oldaláról lógó templomig, összegyűjtöttünk olyan spirituális helyszíneket, amelyeket egyedi építészetük és hihetetlen környezetük miatt is érdemes felkeresni.

Tatev kolostor, Örményország

Az örményországi Syunik tartományban , a Vorotan-szoros feletti fennsíkon található Tatev kolostor a 9. században épült. Falai között a 14. és 15. században egyetem működött. A kolostorhoz három templom tartozik, az udvaron magasodó úgynevezett Gavazan oszlopot pedig egykor földrengések vagy háborús támadások okozta kisebb rengések előrejelzésére használták. A kolostorba egy kétvágányú felvonón lehet feljutni, amely kategóriájának leghosszabbja a világon.

Katskhi Pillar, Georgia

Nyugat-Georgiában található a természeti csodaként számon tartott Katskhi oszlop, ami egy 130 méter magas mészkő szikla. Ennek tetején áll egy templom a hozzá tartozó kriptával, borospincével és remetelakokkal. A szikla alján egy kolostor és kápolna is megtalálható.

Úgy tudni, a szerzetesek a 10. és a 11. században a sziklaképződmény tetején álló templomban éltek,

ám a 15. századi török megszállás idején elhagyták a helyet. 1944-ben egy íróból, építészből és alpinistából álló csoport felmászott a szikla tetejére, ekkor fedezték fel a kápolna maradványait. Ezt követően az 1990-es évektől 2015-ig ismét lakott volt, ma már csak a vallásos rend tagjai közelíthetik meg a csúcsot egy vaslétrán keresztül.

Sümela kolostor, Törökország

A törökországi Maçka régió egy meredek sziklafalának oldalában épült meg a Sümela kolostor, melyet a 4. században alapított két athéni szerzetes. Az épületegyüttes Jusztinianusz bizánci császár és III. Aleksziosz császár uralkodásának ideje alatt tovább bővült.

A kolostor hetvenkét szobás, tartozik hozzá egy sziklatemplom, több kápolna, könyvtár és diákszoba is.

A barlangból kialakított sziklatemplomban gyönyörű 17. és 18. századi freskók láthatók. Az épületegyüttest 1923-ban elhagyták, ma múzeumként funkcionál.

Key kolostor, India

A Key-kolostor az indiai Spiti-völgyben található, gyökerei a 11. századig nyúlnak vissza. A tibeti buddhista kolostor erődszerű hangulatot áraszt, a belső terek alacsonyak, a folyosók sötétek, ugyanakkor falvédőkkel, falfestményekkel és történelmi műtárgyakkal díszítettek. Úgy tudni, a kolostorban több mint kétszáz szerzetes oktatása zajlik, 2000-ben pedig a Dalai láma egy új gyülekezeti termet is felszentelt ott.

Phuktal Gompa, India

Az észak-indiai Zanskar-völgyben található Phuktal Gompa szintén egy sziklafal oldalában épült ki. A 15. századi kolostor egy barlang szája alatt található, a kaptárszerű épületegyüttest templom, imatermek, könyvtár, lakóhelyiségek és oktatási létesítmények alkotják. Úgy tudni, a kolostor falai között mintegy nyolcvan szerzetes él. A főtemplom nevezetességei a több mint hétszáz éves Alchi falfestmények.

Meteora, Görögország

Az ortodox keresztény szerzetesek a 9. és 10. században kezdtek letelepedni a Pindus-hegység közelében található barlangokban és a természetes sziklaoszlopokon. Volt, amikor egyszerre kéttucatnyi kolostor volt látható a monumentális sziklákon, mára ezekből hat maradt fenn. A legnagyobb és egyben legrégebbi kolostor a 14. században a Platisz Lithoszon épült, és 16. századi díszes freskóiról ismert.

Meteorát 1988-ban az UNESCO Világörökség részévé választották.

Debre Damo, Etiópia

Debre Damo kolostora egy sziklatetőn áll és csak egy kötél segítségével lehet megközelíteni. A spirituális épület történelme a 6. századra nyúlik vissza, Abuna Aregawi szír szerzetes alapította. A kétemeletes, fából és kőből épült kolostort Aregawiról nevezték el, és állítólag az egyik legrégebbi, ma is álló templom az országban. Az aksumita építészeti remekmű mennyezeti gerendáin állatfaragások láthatók.

Sajnálatos módon a kolostor 2021-ben a Tigray-háború során részben megsemmisült.

Xuankong templom, Kína

A Hengshan-hegybe beépített Függő Templomot a Wei-dinasztia idején alapítottak időszámításunk szerint 386 és 535 között, hogy aztán három vallásnak, a buddhizmusnak, a taoizmusnak és konfucianizmusnak szenteljék. Az épület negyven helyiségből áll, melyet labirintus-szerű átjárók kötnek össze.

Ostrog kolostor, Montenegró

A montenegrói Ostrog-kolostor a 17. században épült és két részből, alsó és felső kolostorépületből áll. Az előbbiben található a lenyűgöző freskókkal büszkélkedő, 19. századi Szentháromság-templom, míg utóbbi a kolostor névadójának, Szent Bazilnak a nyughelye.

Chozibai Szent György kolostor, Palesztina

A Ciszjordániában, a Wadi Qelt völgyben található Choziba Szent György vagy Mar Jaris kolostor. A vallási központot az 5. században alapították, de 614-ben a perzsák lerombolták. 1179-ben az épületegyüttest a keresztesek újjáépítették, de később elhagyták azt. 1878-tól kezdve egy görög szerzetes vette gondozásába a kolostort, ekkor kezdődtek meg a restaurálási munkái. A mozaikjairól, festményeiről és ikonjairól ismert helyen ma is ortodox görög szerzetesek élnek.

Szent György kolostor, Montenegró

A Szent György-kolostor a Kotori-öbölben, egy kis szigeten található Montenegró délnyugati részén. A 12. században, kőből épült bencés kolostort ciprusfák veszik körül. A sziget egyben temető is, így gyakran emlegetik Holtak-szigete néven. A hely nem látogatható.

(Forrás: Architectural Digiest, fotók: Getty)

vallás | monostor | nagy sztori | kolostor | egyház

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom