Close
A repülés gyakorlatilag kivégezte ezt az utazási formát, de most feltámadhat

A repülés gyakorlatilag kivégezte ezt az utazási formát, de most feltámadhat

Visszatérnek a hatvanas évek?

Svédországban környezetvédelmi és fenntarthatósági okokból egy egész mozgalmat is elindítottak a vonatozás népszerűsítése érdekében – ez a flygskam, amely a repülőutak környezetszennyező hatása miatti szégyenérzetre utal –, most pedig négy európai vasúttársaság fogott össze a repüléshez képest jóval alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású közlekedési forma – éjszakai – népszerűsítéséért.

A német, az osztrák, a francia és a svájci állami vasúttársaság közös beruházásának eredményeként új vasúvonalakat hoznak létre tizenhárom európai nagyváros összekapcsolásával, ami az utóbbi esztendők legkomolyabb hálókocsis kezdeményezése Európában.

A hálókocsis vonatok leginkább a kontinens keleti felében számítanak felkapottnak (gondoljunk csak a patinás Transzszibériai Expresszre), Európa nyugati felében viszont évek óta hanyatlóban van a szolgáltatás, nem kis mértékben az olcsó és gyors repülőjáratok miatt.

Az új vonalakon közlekedő vonatokat az osztrák OeVB irányítja majd, összesen húsz új szerelvényt állítanak forgalomba. A tervek szerint a négy társaság évente 1,4 millió utassal számolna. A következő év decemberétől többek között Bécsből Párizsba lehet majd Münchent érintve elvonatozni, illetve Zürichből Amszterdamba eljutni Kölnön keresztül, hogy aztán újabb két év elteltével Berlinből Brüsszelbe és Párizsba, valamint Zürichből Barcelonába is opció legyen az éjszakai zötykölődés.

A négy ország által indított projekt az éjszakai vonatozás hatvanas évekre datálódó aranykorát szeretné visszahozni.

“Este szálljon fel Münchenben vagy Berlinben, és másnap reggel frissen érkezzen meg Brüsszelbe vagy Párizsba!” – így csinál kedvet a német közlekedési miniszter a hálókocsis vonatozáshoz, amely nemcsak kényelmesebb, hanem klíma- és környezetbarátibb módja is az éjszakai utazásnak.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Skift, fotók: Unsplash)

éjszakai | vonatozás | Európa | vonat | utazás

FOLYTASD EZZEL

Új úti célt vett fel a kínálatába a Wizz Air

Akkora a felháborodás, hogy Párizs meggondolta magát az Eiffel-tornyot illetően

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram