A repülés gyakorlatilag kivégezte ezt az utazási formát, de most feltámadhat

Visszatérnek a hatvanas évek?

Svédországban környezetvédelmi és fenntarthatósági okokból egy egész mozgalmat is elindítottak a vonatozás népszerűsítése érdekében – ez a flygskam, amely a repülőutak környezetszennyező hatása miatti szégyenérzetre utal –, most pedig négy európai vasúttársaság fogott össze a repüléshez képest jóval alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású közlekedési forma – éjszakai – népszerűsítéséért.

A német, az osztrák, a francia és a svájci állami vasúttársaság közös beruházásának eredményeként új vasúvonalakat hoznak létre tizenhárom európai nagyváros összekapcsolásával, ami az utóbbi esztendők legkomolyabb hálókocsis kezdeményezése Európában.

A hálókocsis vonatok leginkább a kontinens keleti felében számítanak felkapottnak (gondoljunk csak a patinás Transzszibériai Expresszre), Európa nyugati felében viszont évek óta hanyatlóban van a szolgáltatás, nem kis mértékben az olcsó és gyors repülőjáratok miatt.

Az új vonalakon közlekedő vonatokat az osztrák OeVB irányítja majd, összesen húsz új szerelvényt állítanak forgalomba. A tervek szerint a négy társaság évente 1,4 millió utassal számolna. A következő év decemberétől többek között Bécsből Párizsba lehet majd Münchent érintve elvonatozni, illetve Zürichből Amszterdamba eljutni Kölnön keresztül, hogy aztán újabb két év elteltével Berlinből Brüsszelbe és Párizsba, valamint Zürichből Barcelonába is opció legyen az éjszakai zötykölődés.

A négy ország által indított projekt az éjszakai vonatozás hatvanas évekre datálódó aranykorát szeretné visszahozni.

"Este szálljon fel Münchenben vagy Berlinben, és másnap reggel frissen érkezzen meg Brüsszelbe vagy Párizsba!" – így csinál kedvet a német közlekedési miniszter a hálókocsis vonatozáshoz, amely nemcsak kényelmesebb, hanem klíma- és környezetbarátibb módja is az éjszakai utazásnak.

Ez is érdekelhet:

Ez a hat legerősebb érvünk a vonatozás mellett

Nem csupán környezetvédelmi és fenntarthatósági okok miatt érdemes néha vonatra szállni.

(Forrás: Skift, fotók: Unsplash)

Európa | vonatozás | utazás | kényelmes | hálókocsis

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Egy fordítógép, amivel az egész világot megértheted, az egyik legjobb karácsonyi ajándék!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom