Elképesztő felfedezés forradalmasíthatja a borászatot és egy magyar szakembernek is szerepe van benne

Nemcsak a borászatokhoz fűződő gondolkodásunkat alakíthatja át a kísérletek eredménye, hanem azt is, amit a jövő pincéiről gondolunk.

Tizenkét méterrel az Atlanti-óceán felszíne alatt egy nagy, téglalap alakú fémketrec nyugszik. Nem valami portugál kalózkincsről van szó, hanem egészen másról.

Víz alatt érlelt borok

Hónapokkal ezelőtt a Van Zellers & Co százkét palacknyi bort süllyesztett a tengerfenék mélyére a sinesi kikötőben. Ez idő alatt pedig a tengeri élőlények birtokukba is vették. Kagylók és egyéb élőlények tapadtak az üvegekre és a fémládákra, miközben a halak vígan úszkálnak a palackok között. Az Ecoalga – Adega Do Mar búvárközpont létesített egy különleges, víz alatti pincészetet, a Van Zeller borokat pedig november 16-án emelik majd ki. A limitált kiadású tételeket partnereknek fogják elküldeni.

Noha Portugáliában ez az első alkalom, hogy az óceán fenekén érlelik a borokat, a módszer világszerte nem példa nélküli.

A spanyol Borja Saracho például már 2008-ban elkezdett kísérletezni, az inspirációt pedig egy 19. századi hajóroncsból előkerült, csillagászati összegekért elárverezett pezsgőkről szóló hírek adták. A Borja Saracho engedélyt is kapott két beton- és acélszerkezet felszerelésére a Plentzia-öbölben, amelyet huszonhét különböző spanyol termelő boraival töltöttek fel. Így született meg a Crusoe Treasure Pincészet.

Azóta a Földközi-tengerben, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Brazíliában is kialakítottak ilyeneket, sőt, idén nyáron a Hurtigruten Norway luxushajótársaság is előrukkolt egy, a sarkvidéki vízben érlelt pezsgővel.

Különleges bor-evolúció

Francisca Van Zellers, a pincészet vezetője szerint a víz alatt tökéletes körülmények várják a palackokat az alacsony fénynek és a stabil hőmérsékletnek köszönhetően. Meglátásuk szerint a tizenkét méteres mélységben tapasztalható nyomás miatt extra lehetőség is rejlik, hiszen ez tulajdonképpen felgyorsítja a bor érését. Nem tekintik azonban jobb vagy rosszabb körülménynek, mint a szárazföldi folyamatokat,

csupán másfajta evolúcióként tekintenek rá,

aminek következtében a borok jobban kinyílnak, kifejezőbbek lesznek az ízek. Azaz a különbség inkább érzékszervi, mintsem kémiai.

Ugyanezen a koncepción dolgozik egy másik portugál pincészet, a Quinta Brejinho da Costa is. Az őshonos cavalão szőlőből készült 2021-es rozéjukban a lédús cseresznye és málna jegyei két év alatt még hangsúlyosabbá váltak, a lecsengés tartósabb lett, ugyanakkor

enyhe sótartalma is lett az Atlanti-óceáni érlelés következtében.

Az argentin Wapisa pincészet kísérletének is meg lett az eredménye. Nyolc hónapnyi tengeri érlelést követően a borok aromája és íze is összetettebb lett, gyümölcsös jegyei felerősödtek, ráadásul az oxidáció sem jelent meg bennük.

Magyar szakértő is dolgozik a koncepción

Borbély Gergő, a baszk székhelyű ElixSea társalapítója szerint az óceánban érlelt boraik fokozott aromaintenzitást, alacsonyabb tanninszintet és sokkal érettebb testet mutatnak, mint szárazföldi társaik. Ehhez a sikerhez azonban hosszú út vezetett. Az első kísérletek ugyanis katasztrofálisak voltak, a palackok szivárogtak, a dugók benedvesedtek, a bornak sós íze lett. Ennek ellenére továbbra is lelkesek maradtak,

a második tesztkör pedig már a várakozásaikat is felülmúlta.

Van azonban egy ország, ahol tiltják ezt a fajta kísérletezést. Az Egyesült Államokban a szabályozó szervek – részben környezetvédelmi okok miatt –nem engedélyezik a vízben való érlelést. Mindezt pedig olyan szigorúan veszik, hogy az Ocean Fathomstól kétezer palackot foglaltak le és semmisítettek meg, miután a hatóságok szerint illegálisan süllyesztették le a borokat Santa Barbara kikötőjének fenekére.

Borbély szerint azonban nem kell-e aggódnunk amiatt, hogy ezek a víz alatti pincék károsítják a tengeri ökoszisztémákat. Úgy véli, szabályozott térbe helyezve, jól rögzítve mesterséges zátonyokként működhetnek, amelyek hozzájárulnak a biológiai sokféleséghez.

(Forrás: Finedininglovers, fotók: ElixSea, Ocean Fathoms, Crusoe Treasure Underwater Winery hivatalos oldalai)

pincészet | érlelés | borászat | bor | víz alatti érlelés | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezért nem szabad hétfőn ezt a jól ismert ételt rendelni Spanyolországban

Szívószállal minden ital finomabb

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa