Késések és műszaki hibák ide vagy oda, elképesztő méreteket ölt a vonatok népszerűsége

Az infrastruktúra és a járműállomány kihívásai ellenére a vasúti közlekedés népszerűsége lendületesen növekszik Magyarországon a MÁV közleménye szerint.

Mindezt pedig számokkal is alátámasztják: 2023-ban ugyanis minden rekordot megdöntött az utasforgalom. Tavaly a MÁV-Volán-csoport járatain 837 millió volt az utazások száma, 118 millióval több, mint 2022-ben.

A MÁV-START belföldi járatain pedig csaknem 178 millió, míg a nemzetközi vonatokon közel 3,4 millió utazást mért a vasúttársaság, ezzel új rekordot érve el. Még a pandémia előtti utolsó két év 138-139 milliós belföldi utazásszámát is sikerült jelentősen felülmúlni.

A társaság ráadásul minden eddiginél több járatot állított forgalomba: tavaly már 1,2 millió vonat közlekedett, 130 ezerrel több, mint 2019-ben, és 50 ezerrel több, mint a 2022-ben.

Volánbusszal tavaly 585 milliószor utaztunk, ami 65 millió utazással múlta felül a 2022-es adatokat. Tanítási napokon csaknem 5,5 ezer busz, 42,5 ezer helyközi és 12 600 helyi járat közlekedik. 2018 óta a társaság 2500 új járművet állított forgalomba.

A HÉV-ek utasforgalmában a cég szerint érezteti a hatását az otthoni munkavégzés elterjedése, de a 2022-es adatokhoz képest tavaly így is hétmillióval több, csaknem 71 millió utazáshoz vették igénybe a járatokat.

Jó hír a vonatozóknak, hogy a szomszédból hamarosan már nagyon gyorsan eljuthatunk távolabbi nyugat-európai városokba is.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

 

vonat | máv | utasok | forgalom | utazás

FOLYTASD EZZEL

Elkerítik a díszes teret és pénzt szednek a turistáktól a magyarok egyik kedvenc úti célján

Mégsem vezetik be a világ legszigorúbb dohánytilalmát

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom