A moszkvai The Y-ban egy kis Wes Andersont kapunk a rendelésünk mellé

Wes Anderson szürreális világának pillanatai néha egészen váratlan helyeken tudnak felbukkanni. Nemrég például Moszkvában nyitottak egy éttermet, amelynek enteriőrje a mester által rendezett filmek sajátos világát idézi.

Az orosz főváros újonnan felfejlesztett negyedében, Hamovnikiben találjuk a kétszintes The Y-t.

A puha színpalettával és eklektikus elemekkel megfestett étterem a megálmodói szerint színházi élményben részesíti a vendéget. A New York-i Asthetíque tervezőiroda alkotta meg az Anderson-esztétikára épülő helyet, ahol olyan érzésünk támadhat, mintha egy másik valóságban lennénk. Amíg odakint tipikus moszkvai hangulatképek vesznek körül, addig a négy fal között olyan, mintha egy színpadi előadás sűrűjébe csöppennénk – legalább is ezt mondják.

Azért annyira talán mégsem szálltak el a dizájnerek, mint ahogy a rendező szokott néha, amire a legjobb példa, hogy a földszinti kávézóban és étkezőben visszafogottabb környezet várja külön a gyerekeket is. Az emelet már valamivel formálisabb, ott a felnőttek számára bárt és privát étkezőket alakítottak ki.

Ha szétnézünk a tágas, nagy belmagasságú étteremben, kupola formájú lámpákat, nagyon sok zöldet és egy nyitott konyhát találunk. Minden helyiséget úgy dekoráltak ki, hogy az – kicsit utánozva a hetvenes évek francia bisztróinak világát – kontrasztos legyen a mellette lévővel. Valamennyi szoba koncepciója más és más.

A földszinti helyiségek világos és lágy pasztell árnyalatai nosztalgikus hangulatot idéznek, az emeleti bár és étterem viszont a formálisabb, elegánsabb vonalat követi.

A kialakításnál odafigyeltek arra, hogy a szomszédos helyiségekben használt anyagok a sárgaréz bevonatú asztaloktól kezdve a színben harmonizáló étkészleten át a semleges tónusú bútorokig kohézióban legyenek egymással.

Az Asthetíque amúgy a legmagasabb színvonalat képviselő vendéglátóhelyekre specializálódott, és már Oroszországban is működtet egy irodát.

Ez is érdekelhet:

Extrém helyek Ukrajnától Kínáig, ahol a kávé mellé Wes Anderson-hangulatot kapunk

Ritka, hogy egy rendező olyan képi világot hozzon létre, ami szinte bármilyen alkotásba adaptálható. Wes Andersonnak sikerült.

(Fotók: Dezeen)

wes anderson | rendező | hangulat | dizájn | film

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom