Close
A moszkvai The Y-ban egy kis Wes Andersont kapunk a rendelésünk mellé

A moszkvai The Y-ban egy kis Wes Andersont kapunk a rendelésünk mellé

Wes Anderson szürreális világának pillanatai néha egészen váratlan helyeken tudnak felbukkanni. Nemrég például Moszkvában nyitottak egy éttermet, amelynek enteriőrje a mester által rendezett filmek sajátos világát idézi.

Az orosz főváros újonnan felfejlesztett negyedében, Hamovnikiben találjuk a kétszintes The Y-t.

A puha színpalettával és eklektikus elemekkel megfestett étterem a megálmodói szerint színházi élményben részesíti a vendéget. A New York-i Asthetíque tervezőiroda alkotta meg az Anderson-esztétikára épülő helyet, ahol olyan érzésünk támadhat, mintha egy másik valóságban lennénk. Amíg odakint tipikus moszkvai hangulatképek vesznek körül, addig a négy fal között olyan, mintha egy színpadi előadás sűrűjébe csöppennénk – legalább is ezt mondják.

Azért annyira talán mégsem szálltak el a dizájnerek, mint ahogy a rendező szokott néha, amire a legjobb példa, hogy a földszinti kávézóban és étkezőben visszafogottabb környezet várja külön a gyerekeket is. Az emelet már valamivel formálisabb, ott a felnőttek számára bárt és privát étkezőket alakítottak ki.

Ha szétnézünk a tágas, nagy belmagasságú étteremben, kupola formájú lámpákat, nagyon sok zöldet és egy nyitott konyhát találunk. Minden helyiséget úgy dekoráltak ki, hogy az – kicsit utánozva a hetvenes évek francia bisztróinak világát – kontrasztos legyen a mellette lévővel. Valamennyi szoba koncepciója más és más.

A földszinti helyiségek világos és lágy pasztell árnyalatai nosztalgikus hangulatot idéznek, az emeleti bár és étterem viszont a formálisabb, elegánsabb vonalat követi.

A kialakításnál odafigyeltek arra, hogy a szomszédos helyiségekben használt anyagok a sárgaréz bevonatú asztaloktól kezdve a színben harmonizáló étkészleten át a semleges tónusú bútorokig kohézióban legyenek egymással.

Az Asthetíque amúgy a legmagasabb színvonalat képviselő vendéglátóhelyekre specializálódott, és már Oroszországban is működtet egy irodát.

A kaland folytatódik

Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom