Close
A moszkvai The Y-ban egy kis Wes Andersont kapunk a rendelésünk mellé

A moszkvai The Y-ban egy kis Wes Andersont kapunk a rendelésünk mellé

Wes Anderson szürreális világának pillanatai néha egészen váratlan helyeken tudnak felbukkanni. Nemrég például Moszkvában nyitottak egy éttermet, amelynek enteriőrje a mester által rendezett filmek sajátos világát idézi.

Az orosz főváros újonnan felfejlesztett negyedében, Hamovnikiben találjuk a kétszintes The Y-t.

A puha színpalettával és eklektikus elemekkel megfestett étterem a megálmodói szerint színházi élményben részesíti a vendéget. A New York-i Asthetíque tervezőiroda alkotta meg az Anderson-esztétikára épülő helyet, ahol olyan érzésünk támadhat, mintha egy másik valóságban lennénk. Amíg odakint tipikus moszkvai hangulatképek vesznek körül, addig a négy fal között olyan, mintha egy színpadi előadás sűrűjébe csöppennénk – legalább is ezt mondják.

Azért annyira talán mégsem szálltak el a dizájnerek, mint ahogy a rendező szokott néha, amire a legjobb példa, hogy a földszinti kávézóban és étkezőben visszafogottabb környezet várja külön a gyerekeket is. Az emelet már valamivel formálisabb, ott a felnőttek számára bárt és privát étkezőket alakítottak ki.

Ha szétnézünk a tágas, nagy belmagasságú étteremben, kupola formájú lámpákat, nagyon sok zöldet és egy nyitott konyhát találunk. Minden helyiséget úgy dekoráltak ki, hogy az – kicsit utánozva a hetvenes évek francia bisztróinak világát – kontrasztos legyen a mellette lévővel. Valamennyi szoba koncepciója más és más.

A földszinti helyiségek világos és lágy pasztell árnyalatai nosztalgikus hangulatot idéznek, az emeleti bár és étterem viszont a formálisabb, elegánsabb vonalat követi.

A kialakításnál odafigyeltek arra, hogy a szomszédos helyiségekben használt anyagok a sárgaréz bevonatú asztaloktól kezdve a színben harmonizáló étkészleten át a semleges tónusú bútorokig kohézióban legyenek egymással.

Az Asthetíque amúgy a legmagasabb színvonalat képviselő vendéglátóhelyekre specializálódott, és már Oroszországban is működtet egy irodát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

The Y | étterem | hangulat | moszkva | rendező

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram