Close
A moszkvai The Y-ban egy kis Wes Andersont kapunk a rendelésünk mellé

A moszkvai The Y-ban egy kis Wes Andersont kapunk a rendelésünk mellé

Wes Anderson szürreális világának pillanatai néha egészen váratlan helyeken tudnak felbukkanni. Most például Moszkvában nyitottak egy éttermet, amelynek enteriőrje a mester által rendezett filmek sajátos világát idézi.

Az orosz főváros újonnan felfejlesztett negyedében, Hamovnikiben találjuk a kétszintes The Y-t.

A puha színpalettával és eklektikus elemekkel megfestett étterem a megálmodói szerint színházi élményben részesíti a vendéget. A New York-i Asthetíque tervezőiroda alkotta meg az Anderson-esztétikára épülő helyet, ahol olyan érzésünk támadhat, mintha egy másik valóságban lennénk. Amíg odakint tipikus moszkvai hangulatképek vesznek körül, addig a négy fal között olyan, mintha egy színpadi előadás sűrűjébe csöppennénk – legalább is ezt mondják.

Azért annyira talán mégsem szálltak el a dizájnerek, mint ahogy a rendező szokott néha, amire a legjobb példa, hogy a földszinti kávézóban és étkezőben visszafogottabb környezet várja külön a gyerekeket is. Az emelet már valamivel formálisabb, ott a felnőttek számára bárt és privát étkezőket alakítottak ki.

Ha szétnézünk a tágas, nagy belmagasságú étteremben, kupola formájú lámpákat, nagyon sok zöldet és egy nyitott konyhát találunk. Minden helyiséget úgy dekoráltak ki, hogy az – kicsit utánozva a hetvenes évek francia bisztróinak világát – kontrasztos legyen a mellette lévővel. Valamennyi szoba koncepciója más és más.

A földszinti helyiségek világos és lágy pasztell árnyalatai nosztalgikus hangulatot idéznek, az emeleti bár és étterem viszont a formálisabb, elegánsabb vonalat követi.

A kialakításnál odafigyeltek arra, hogy a szomszédos helyiségekben használt anyagok a sárgaréz bevonatú asztaloktól kezdve a színben harmonizáló étkészleten át a semleges tónusú bútorokig kohézióban legyenek egymással.

Az Asthetíque amúgy a legmagasabb színvonalat képviselő vendéglátóhelyekre specializálódott, és már Oroszországban is működtet egy irodát.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Close