Close
Ezért kell levenni a cipőt a Westminster Apátság egyik leghíresebb helyén

Ezért kell levenni a cipőt a Westminster Apátság egyik leghíresebb helyén

Van egy különleges túra a londoni Westminster Apátságban, ami közvetlenül III. Károly király május 6-i koronázásának legfontosabb pontjára visz el – feltéve, ha leveszed a cipődet.

Az apátság tisztviselői megnyitják a nagyközönség előtt a  Cosmati-padlózat egy bizonyos részét, ami nem más, mint egy márvány, kő, üveg és fém mozaikpadló, melyet még III. Henrik király rendelt meg az 1200-as években.

A főoltárnál található részt olasz és angol kőművesekek készítették, a történelem során koronázások – köztük például II. Erzsébeté – házigazdája volt.

Emellett számos királyi esküvő is tarottak ott, köztük például Vilmos herceg és Kate Middleton szertartását.

– Egyedülálló műalkotásnak számít a Westminster Apátság, de Nagy-Britannia történetében is. Nincs még egy ilyen mozaikburkolat az Egyesült Királyságban – mondta Vanessa Simeoni, az apátság vezető restaurátora. Ahhoz, hogy a padlóra állhassanak, a vendégeket előbb arra kérik, vegyék le a cipőjüket annak érdekében, hogy a felület ne kopjon tovább.

A csempézett terület absztrakt mintázata háromszögeket, négyzeteket, köröket és téglalapokat tartalmaz, amelyek ónixból, lila porfírból, zöld szerpentinből és sárga mészkőből, valamint vörös, türkiz és kobaltkék színű üvegből készültek.

A hely általában el van kerítve. A mozaik állaga Erzsébet királynő utolsó, 1953-as koronázása után viszont romlásnak indult. Ezt követően a a megóvása érdekében szőnyeggel fedték le, majd egy kétéves konzerválási projekt része lett, ami 2010-ben fejeződött be.

A Church and Crown Tour lehetőséget ad a látogatóknak arra, hogy átérezzék annak áhitatát, milyen lehet állni a koronázás központi színpadán. A csodás élményt sajnos kevesen élhetik át, mert a túra időpontjai már beteltek, de jó eséllyel hamarosan újabbakat indítanak.

III. Károly koronázási ceremóniájának egy része exkluzívnak tűnik, csak kevés meghívott vehet rajta részt, de az egész eseményt élőben közvetítik majd a televízióban, hogy egy világ válhasson az ünnep részesévé. Az igazi koronázási élményben azonban kétségtelenül azoknak lesz leginkább részük, akik a nagy napon Londonban tartózkodnak majd és minden pillanatban magukba szívhatják az egyszeri és megismételhetetlen a hangulatot.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

cipő | túra | koronázás | Anglia | Cosmati-padlózat

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Sosem láthattuk még ebből a szögből a Colosseumot: nem akárhogy juthatunk fel a tetejére

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram