Close
Érdemes most repülőjegyet foglalni? Íme, a Wizz Air jóslatai a nyárra

Érdemes most repülőjegyet foglalni? Íme, a Wizz Air jóslatai a nyárra

Bár a légitársaság elmúlt pénzügyi éve nem alakult a legjobban, a cég optimistán tekint a jövőbe.

A Wizz Air közölte, hogy az idei év első három hónapjában, mely egyben a pénzügyi évének utolsó negyede, jobban teljesített a vártnál annak ellenére, hogy felfüggesztette az Ukrajnába, Oroszországba és Moldovába tartó járatait. A londoni tőzsdén jegyzett magyar légitársaság 190-210 millió euró körüli működési veszteséggel számol erre a negyedévre, ami kevesebb a korábban jósoltnál, akkor ugyanis nagyobbra becsülték, mint a megelőző negyedév 213.6 millió eurós vesztesége.

A teljes évre vonatkozóan ugyanakkor nettó 632 millió euró és 652 millió euró közötti veszteséget könyvelhetnek el, ami több mint a korábban becsült 576 millió euró. A légitársaságnak egyébként 2012 óta ez volt az első veszteséges éve.

A cég azt is elmondta, hogy folyamatosan figyeli az ukrán helyzetet, és azokat a gépeket, melyekkel korábban Oroszországba és Ukrajnába repült, más útvonalakon használja.

Emellett olyan fellendülésre számít a nyári szezont illetően, mely túlszárnyalja a 2019-es, a járvány kitörése előtti keresletet.

Előrejelzéseik szerint április és június között várhatóan harminc százalékkal, július és szeptember között pedig negyven százalékkal több ülőhelykilométert (a repülőgép ülőhelyeinek száma megszorozva a gép által megtett kilométerekkel) repülnek, mint 2019-ben. Úgy vélik, a foglalások húsvét után futnak fel igazán, bár már a közelmúltban is biztató volt a kereslet.

Mint Váradi József vezérigazgató elmondta, a vártnál jobb negyedéves eredményekhez hozzájárult, hogy az omikron változat nem bizonyult annyira veszélyesnek, mint azt korábban gondolhattuk, így a cég légihálózatához tartozó országok nagy részében végül lazítottak a járvány miatti korlátozásokon.

Az ukrajnai háború ugyanakkor csökkentette a légi közlekedés iránti keresletet és destabilizálta a nyersanyagárakat szerte a világon, mindezek ellenére látható a fellendülés, ahogy közeledik a nyári szezon.

Nem is csoda, mert a Wizz Air a legjobb európai nyaralóhelyekre indít járatokat idén, és már Debrecenben, sőt Hévízen is felszállhatunk néhány járatra.

(Forrás: Evening Standard, Morningstar, képek: Unsplash, Getty Images)

 

 

pénzügyek | repülőjegy | nyár | utazás | wizz air

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram