Close
Átírhatja-e a nyári utazási terveket az ukrajnai háború?

Átírhatja-e a nyári utazási terveket az ukrajnai háború?

Nem túl jók a kilátások az árakat tekintve.

Mivel a világ Ukrajnára figyel, nem meglepő módon az utazási irodák idén először tapasztalták meg a foglalások lassulását. A Travel Weekly szerint az utazási irodák az ügyfelek oldaláról “idegességről” számolnak be; sokan ugyanis bizonytalanok abban a tekintetben, hogy hová és mikor utazzanak el. Az utazási vállalkozásokat ért károk mértéke azonban nagyjából csak húsvét körül fog kiderülni, amikor a nyári foglalások hagyományosan a csúcson vannak.

“A háború nagy nyomást gyakorolhat az amúgy is kihívásokkal teli gazdasági környezetre, és megnehezítheti az utazási keresletet ebben az évben” – mondta az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) képviselője. Az olajárak közelmúltbeli megugrása és annak a gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatása “magasabb közlekedési és szállásárakkal, valamint kínálathiánnyal járhat, továbbá veszélyeztetheti a fogyasztói keresletet és a beruházással kapcsolatos terveket”.

Az esetlegesen elmaradó nyaralások persze aligha a válság legrosszabb következményei, ám olyan országoknak, mint mondjuk Ciprus és a Seychelle-szigetek  – ahol a turizmus az egyik legfontosabb gazdasági pillér –, az emberek megélhetésére gyakorolt hatása valódi aggodalomra ad okot. Különösképp a járvány harmadik nyarán.

Azok, akik a világjárvány idején elvetették a komolyabb terveket, nagyon szeretnének már újra útra kelni, legyen szó akár repülőről, vonatról vagy hajóról. De milyen hatással lehet a háború az elképzeléseikre?

Rengeteg amerikai turista például úgy dönthet, hogy inkább elkerüli Európát.

“Az Egyesült Államok és Ázsia piacai – amelyek most kezdenek csak igazán megnyílni, és egyébként hajlamosabbak a kockázatkerülésre –, különösen érintettek lehetnek főként az Európába irányuló utazások terén” – mondja az UNWTO. Az Európa és Ázsia közötti utasforgalomra pedig az is hatással lesz, hogy bizonyos európai légitársaságoknak át kell vezetniük az útvonalaikat az orosz légtéren. A probléma leginkább a Finnairt érinti.

Kelet-Európa biztonságos

Az EASA az EU azon ügynöksége, amely a légteret figyelve ügyel az utasok biztonságára. Közvetlenül az oroszok ukrajnai invázióját követően, február 24-én “konfliktusövezetre vonatkozó tájékoztatót”  adott ki, amelyben figyelmeztette a légitársaságokat, hogy ne repüljenek Ukrajna, valamint Moldova, Fehéroroszország és Oroszország egyes részei fölött.

Ez a kockázati zóna hetekkel később sem bővült, ami azt jelenti, hogy a környező országokba, tehát Lengyelországba, Szlovákiába, Romániába, Észtországba, Lettországba, Litvániába és Törökországba nyugodtan lehet utazni.

Eközben a TripAdvisor összegyűjtötte azoknak az új úti céloknak a listáját, melyekre a felhasználók a leginkább szeretnének eljutni idén. Az “új” ebben az esetben azokat a helyszíneket jelenti, melyeknek a legnagyobb mértékben nőtt az online népszerűsége az elmúlt évben.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images, Unsplash, Pixabay)

veszély | oroszország | repülés | háború | ukrajna

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Az iparosodás előtti világ emlékét őrzi Skócia elbűvölő fekete falva

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom