Átírhatja-e a nyári utazási terveket az ukrajnai háború?

Nem túl jók a kilátások az árakat tekintve.

Mivel a világ Ukrajnára figyel, nem meglepő módon az utazási irodák idén először tapasztalták meg a foglalások lassulását. A Travel Weekly szerint az utazási irodák az ügyfelek oldaláról "idegességről" számolnak be; sokan ugyanis bizonytalanok abban a tekintetben, hogy hová és mikor utazzanak el. Az utazási vállalkozásokat ért károk mértéke azonban nagyjából csak húsvét körül fog kiderülni, amikor a nyári foglalások hagyományosan a csúcson vannak.

"A háború nagy nyomást gyakorolhat az amúgy is kihívásokkal teli gazdasági környezetre, és megnehezítheti az utazási keresletet ebben az évben" – mondta az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) képviselője. Az olajárak közelmúltbeli megugrása és annak a gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatása "magasabb közlekedési és szállásárakkal, valamint kínálathiánnyal járhat, továbbá veszélyeztetheti a fogyasztói keresletet és a beruházással kapcsolatos terveket".

Az esetlegesen elmaradó nyaralások persze aligha a válság legrosszabb következményei, ám olyan országoknak, mint mondjuk Ciprus és a Seychelle-szigetek  – ahol a turizmus az egyik legfontosabb gazdasági pillér –, az emberek megélhetésére gyakorolt hatása valódi aggodalomra ad okot. Különösképp a járvány harmadik nyarán.

Azok, akik a világjárvány idején elvetették a komolyabb terveket, nagyon szeretnének már újra útra kelni, legyen szó akár repülőről, vonatról vagy hajóról. De milyen hatással lehet a háború az elképzeléseikre?

Rengeteg amerikai turista például úgy dönthet, hogy inkább elkerüli Európát.

"Az Egyesült Államok és Ázsia piacai – amelyek most kezdenek csak igazán megnyílni, és egyébként hajlamosabbak a kockázatkerülésre –, különösen érintettek lehetnek főként az Európába irányuló utazások terén" – mondja az UNWTO. Az Európa és Ázsia közötti utasforgalomra pedig az is hatással lesz, hogy bizonyos európai légitársaságoknak át kell vezetniük az útvonalaikat az orosz légtéren. A probléma leginkább a Finnairt érinti.

Kelet-Európa biztonságos

Az EASA az EU azon ügynöksége, amely a légteret figyelve ügyel az utasok biztonságára. Közvetlenül az oroszok ukrajnai invázióját követően, február 24-én "konfliktusövezetre vonatkozó tájékoztatót"  adott ki, amelyben figyelmeztette a légitársaságokat, hogy ne repüljenek Ukrajna, valamint Moldova, Fehéroroszország és Oroszország egyes részei fölött.

Ez a kockázati zóna hetekkel később sem bővült, ami azt jelenti, hogy a környező országokba, tehát Lengyelországba, Szlovákiába, Romániába, Észtországba, Lettországba, Litvániába és Törökországba nyugodtan lehet utazni.

Eközben a TripAdvisor összegyűjtötte azoknak az új úti céloknak a listáját, melyekre a felhasználók a leginkább szeretnének eljutni idén. Az “új” ebben az esetben azokat a helyszíneket jelenti, melyeknek a legnagyobb mértékben nőtt az online népszerűsége az elmúlt évben.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images, Unsplash, Pixabay)

repülés | hatás | háború | utazás | oroszország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom