A World's 50 Best Londonban kihirdette, kik kerültek fel 2022-ben a világ ötven legjobb éttermének listájára. Az eredmény alapján kijelenthető: bár Észak-Európa továbbra is élen jár a csúcskategóriás gasztronómiában, Dél-Amerika és Spanyolország veszélyt jelenthet a trónra.
A világ legjobb éttermének választott koppenhágai Geranium séfje, Rasmus Kofoed színpadi beszédében úgy fogalmazott: emlékszik arra az időre, amikor a tükörbe nézve nem szerette azt, amit látott, mert nem tudta azonosítani magát azzal az emberrel, aki visszanézett rá. Eltökéltségével, kíváncsiságával azonban minden nap egyre többet tanult, ez pedig önbizalmat adott neki, hogy
végül megtalálja azt a világot, ahová valóban tartozik.
Kiemelte: a Geranium étteremben a víziójuk a nagy álmoknak, az erős barátságoknak, az égő szenvedélynek és az elkötelezett csapatának köszönhetően kelt életre. Hozzátette azt is, hogy az étel képes egyesíteni a különböző kontinensről érkező embereket, megosztja velük a kultúrát és a kreativitást és
átkozottul hálás, hogy ennek a részese lehet.
Az idei top tízben a következő éttermek szerepelnek:
- Geranium, Koppenhága
- Central, Lima, Peru
- Disfrutar, Barcelona
- DiverXO, Madrid
- Pujol, Mexikóváros
- Asador Etxebarri, Atxondo, Spanyolország
- A Casa do Porco, São Paulo
- Lido 84, Gardone Riviera, Olaszország
- Quintonil, Mexikóváros
- Le Calandre, Rubano, Olaszország
Az Art of Hospitality díjat a Junghyun Park és az Atomix Ellia Park kapta. A világ legjobb sommelier-je díját a spanyolországi Gironában lévő El Celler de Can Roca munkatársa, Josep Roca vehette át, míg a kolumbiai séfet, Leonor Espinosa-t választották a világ legjobb női séfjének. Wawira Njiru kenyai vállalkozó, a Food4Education alapítója pedig Icon Award díjban részesült.
A World's 50 Best célja, hogy egyrészről hiteles listát adjon a gasztronómia iránt érdeklődőknek a világ legjobb helyeiről, másrészről pedig, hogy ünnepelje a mögöttük álló csapatok tehetségét, innovatív gondolkodását és munkáját. A lista összeállításában több mint ezer ételkritikus, gasztronómiai szakember és laikus vendég vett részt. Kikötés, hogy az előző év győztesei a friss listában nem szerepelhetnek, ezért nem található meg az ikonikus dán étterem, a NOMA sem a listán.
A teljes rangsor IDE kattintva olvasható el.
(Forrás: Food&Wine, fotók: geranium.dk)
toplista | The World's 50 Best Restaurants | geranium | étterem | ranglista
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!