Close
Lerántották a leplet a zöld repülő-üzemanyagokról

Lerántották a leplet a zöld repülő-üzemanyagokról

A repülés a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának 2,4 százalékáért felel, és a repülés iránti kereslet várhatóan növekedni fog a jövőben. Miközben az egyes légitársaságok a kerozin környezetbarátabb alternatíváival kísérleteznek a káros éghajlati hatások csökkentésének reményében, a brit Royal Society kutatása nem fest túl optimista képet ezekről az új megoldásokról – legalábbis a szigetországra vetítve.

Következtetésük szerint rövid távon egyik sem helyettesítheti a fosszilis üzemanyagot, amelyből Nagy-Britanniában évente mintegy 12,3 millió tonna fogy.

A kutatók négy környezetbarátabb megoldást vizsgáltak. Az egyik a haszonnövényekből készült bioüzemanyag, amelyből világszerte a Heathrown használják a legtöbbet, ugyanakkor ez is csak mindössze fél százalékát adja a repülőteret érintő üzemanyag-felhasználásnak.

Úgy vélik, hogyha a teljes brit légiközlekedési ágazatot ezzel akarnák feltankolni, ahhoz az ország mezőgazdasági területeinek mintegy felére lenne szükség, ami akár az élelmiszer-ellátást is veszélyeztethetné.

Egy másik lehetőség a megújuló energiával előállított hidrogén, Nagy-Britannia azonban egyrészt nem termel elég zöld áramot ehhez, másrészt teljesen új gépekre lenne szükség hozzá. Szintén szóba jöhet még az ammónia és a szintetikus üzemanyagok, de ezekhez még több zöld hidrogénre volna szükség, és ebben az esetben sem biztos, hogy a már meglévő repülők működhetnének velük. A szerzők szerint ráadásul továbbra sem világos, hogy az egyes alternatív üzemanyagok mennyivel csökkenthetik a repülés éghajlati hatásait.

A helyzet ugyanakkor mégsem reménytelen, mert mint hangsúlyozzák, hosszú távon valószínűleg sikerül majd használható alternatívát kifejleszteni, de nem lehet megúszni a repülőgépek, sőt, akár a repülőterek újratervezését sem.

Egy érdekes elmélet szerint valójában a repülőjegy árától függ az, hogy mekkora lábnyomot generálunk a repüléssel. Viszont ha vonatra szállunk, akkor ez a probléma nem merül fel.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images)

bioüzemanyag | környezetbarát | környezetvédelem | repülés | repülőgép

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram