A croissant olyan, mint a legtöbb francia kreáció: egyszerre tartalmas és stílusos. A népszerűsége pedig olyannyira töretlen, hogy a TikTokon a #croissant címke 7,5 milliárdos nézőszámmal dübörög.
Félig kiürült eszpresszós csésze, narancslé és egy tökéletes croissant, amin látszik, hogy a külseje roppan, a belseje pedig szépen foszlik. Mindez lehetőleg egy márványlapos asztalon, ami alatt felsejlik egy szép balerinacipő – meg is van a tökéletesen komponált Instagram-fotó, a lájkok pedig garantáltan ömleni fognak.
De miért rajongunk ennyire ezért a vajas péksüteményért?
Bár a croissant-t a francia esztétikával párosítjuk, valójában osztrák származása van.
Állítólag már a 13. században is létezett, élesztős tésztából készült, és kipferi néven ismerték. Az eredettörténetek különbözőek, de valószínűleg egy osztrák tüzértiszt hozta a süteményt a 19. században Párizsba, ahol végül félhold alakja miatt "croissant"-nak nevezték el. 1915-ben egy Sylvain Claudius Goy nevű pék a sűrűbb briós-szerű tészta helyett rétegelt élesztős tésztát használt, és ezzel elkészítette az első ma ismert, könnyű, hullámos és vajas francia változatot.
Sok pék számára a mai napig a legnagyobb presztízs az, ha kifogástalanul készíti el a croissant-t, ami nem meglepő, hiszen a folyamat közismerten munka- és időigényes. A laminálás során újra és újra vajat (lehetőleg francia vajat) kell a tésztába hajtogatni, hogy a tészta belsejében több réteg jöjjön létre, amelyek beleharapva összeomlanak.
A Vogue több sztárpéket is meginterjúvolt a croissant-hoz való viszonyáról. Sophie Smith, a San Francisco-i Butter & Crumble pékség tulajdonosa azt a vonalat képviseli, amit a cronut megalkotója, Dominique Ansel indított útjára pár évvel ezelőtt, amikor a fánkot keresztezte a croissant-nal. Ők úgy fejezik ki rajongásukat a francia klasszikusért, hogy új formákkal ötvözik, töltik, szendvicset készítenek belőle és így tovább. Akadnak azonban olyanok is, akik szentségtörésnek veszik a hagyományostól eltérő Nora Allen a Mel the Bakery díjnyertes tulajdonosa például azt mondja, nem kér a trendekből: számára csak az a fontos, hogy mindig prémium minőséggel állítsa elő a klasszikus és időtlen croissant-t.
"A cukrászok és pékek ma bátran szakítanak a hagyományokkal, és így fantasztikus dolgok jönnek létre. De azt hiszem, csak azért készíteni valami formabontót, hogy trend legyen belőle, az nem vezet jóra, ez igaz a croissant túlgondolására is” – nyilatkozta Dominique Allen a cronut már említett feltalálója, ezzel sugallva, hogy a croffin, a crookie és a többi croissant-hibrid már nem biztos, hogy annyira sikkes, mint egy szimpla eredeti.
(Forrás: Vogue, fotók: Getty Images)
történet | péksütemény | trendi | gasztronómia | divat
Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék
Álomesküvői helyszínt keresel? Van két nagyszerű ötletünk
![](https://roadster.hu/uploads/2024/06/roadster-16-promo.jpg)
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!