Close
157 év után bezárt az a hely, ahol San Francisco kezdődik

157 év után bezárt az a hely, ahol San Francisco kezdődik

Az óceánparti sziklák tetején álló Cliff House az elmúlt év utolsó napján volt utoljára nyitva.

A száznyolcvan alkalmazottat foglalkoztató ikonikus étteremnek a többi vendéglátóhelyhez hasonlóan igen nehéz éve volt. Előbb a koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában megszüntette a beltéri étkezés lehetőségét, majd tíz hétre leállt. Hiába kínáltak elvitelre ételeket, a nyári szezon alatt kiderült, hogy az átmeneti megoldás hosszú távon nem fenntartható.

Ráadásul további gondok akadtak az étterem és a National Park Service között megkötötött és 2018-ban lejárt szerződés meghosszabbítása körül, amelyek a Covid–19 negatív hatásaival együtt végül a patinás hely végzetét okozták.

A nemzeti kincsként számon tartott étterem San Francisco egyik jelképének számít. 1863-as építése után több átalakuláson is keresztül ment; az első, igen szerénynek mondható favázas szerkezete egy 1894-es tűzvész során megsemmisült, hogy aztán egy francia kastély mintájára történő újjépítését követően túlélje az 1906-os San Franciscó-i földrengést (a következő évben meg leégett…). A harmadik és egyben jelenlegi, neoklasszicista arculatát 1909-ben kapta meg, 2004-ben pedig újabb felújításon esett át.

Százötvenhét éves története során öt amerikai elnök is felkereste, óceánra néző, lélegzetelállító panorámájában az író Mark Twain is gyönyörködött.

A Cliff House elvesztése egy korszak végét jelenti, bár a hely közönsége a több mint egy évszázad alatt folyamatosan átalakult; kezdetben a helyi elit látogatta, az utóbbi években már mindenki kedvencének számított. Egyelőre még nem lehet tudni, mi lesz a Bay Area egyik legfontosabb épületének további sorsa.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, forrás: Matadornetwork, Guardian, LA Times)

étterem | kalifornia | ikonikus | cliff house | san francisco

FOLYTASD EZZEL

Így csobbanhatsz idegenek medencéiben Amerikában

Ebben az egyszerű, de imádnivaló látványban már két éve nem volt részünk

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom