Close
157 év után bezárt az a hely, ahol San Francisco kezdődik

157 év után bezárt az a hely, ahol San Francisco kezdődik

Az óceánparti sziklák tetején álló Cliff House az elmúlt év utolsó napján volt utoljára nyitva.

A száznyolcvan alkalmazottat foglalkoztató ikonikus étteremnek a többi vendéglátóhelyhez hasonlóan igen nehéz éve volt. Előbb a koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában megszüntette a beltéri étkezés lehetőségét, majd tíz hétre leállt. Hiába kínáltak elvitelre ételeket, a nyári szezon alatt kiderült, hogy az átmeneti megoldás hosszú távon nem fenntartható.

Ráadásul további gondok akadtak az étterem és a National Park Service között megkötötött és 2018-ban lejárt szerződés meghosszabbítása körül, amelyek a Covid–19 negatív hatásaival együtt végül a patinás hely végzetét okozták.

A nemzeti kincsként számon tartott étterem San Francisco egyik jelképének számít. 1863-as építése után több átalakuláson is keresztül ment; az első, igen szerénynek mondható favázas szerkezete egy 1894-es tűzvész során megsemmisült, hogy aztán egy francia kastély mintájára történő újjépítését követően túlélje az 1906-os San Franciscó-i földrengést (a következő évben meg leégett…). A harmadik és egyben jelenlegi, neoklasszicista arculatát 1909-ben kapta meg, 2004-ben pedig újabb felújításon esett át.

Százötvenhét éves története során öt amerikai elnök is felkereste, óceánra néző, lélegzetelállító panorámájában az író Mark Twain is gyönyörködött.

A Cliff House elvesztése egy korszak végét jelenti, bár a hely közönsége a több mint egy évszázad alatt folyamatosan átalakult; kezdetben a helyi elit látogatta, az utóbbi években már mindenki kedvencének számított. Egyelőre még nem lehet tudni, mi lesz a Bay Area egyik legfontosabb épületének további sorsa.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, forrás: Matadornetwork, Guardian, LA Times)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom