Az óceánparti sziklák tetején álló Cliff House az elmúlt év utolsó napján volt utoljára nyitva.
A száznyolcvan alkalmazottat foglalkoztató ikonikus étteremnek a többi vendéglátóhelyhez hasonlóan igen nehéz éve volt. Előbb a koronavírus-járvány miatt 2020 márciusában megszüntette a beltéri étkezés lehetőségét, majd tíz hétre leállt. Hiába kínáltak elvitelre ételeket, a nyári szezon alatt kiderült, hogy az átmeneti megoldás hosszú távon nem fenntartható.
Ráadásul további gondok akadtak az étterem és a National Park Service között megkötötött és 2018-ban lejárt szerződés meghosszabbítása körül, amelyek a Covid–19 negatív hatásaival együtt végül a patinás hely végzetét okozták.
A nemzeti kincsként számon tartott étterem San Francisco egyik jelképének számít. 1863-as építése után több átalakuláson is keresztül ment; az első, igen szerénynek mondható favázas szerkezete egy 1894-es tűzvész során megsemmisült, hogy aztán egy francia kastély mintájára történő újjépítését követően túlélje az 1906-os San Franciscó-i földrengést (a következő évben meg leégett...). A harmadik és egyben jelenlegi, neoklasszicista arculatát 1909-ben kapta meg, 2004-ben pedig újabb felújításon esett át.
Százötvenhét éves története során öt amerikai elnök is felkereste, óceánra néző, lélegzetelállító panorámájában az író Mark Twain is gyönyörködött.
A Cliff House elvesztése egy korszak végét jelenti, bár a hely közönsége a több mint egy évszázad alatt folyamatosan átalakult; kezdetben a helyi elit látogatta, az utóbbi években már mindenki kedvencének számított. Egyelőre még nem lehet tudni, mi lesz a Bay Area egyik legfontosabb épületének további sorsa.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images, forrás: Matadornetwork, Guardian, LA Times)
kalifornia | 157 | hely | ikonikus | bezár | cliff house
A modern luxus nyomában a Range Roverrel
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!