Az év, amikor szinte mindenki a reptérre igyekezett

A légiutasok száma 2022-ben megközelítette a 820 milliót az Európai Unióban. Ez több mint kétszerese a 2021-es 374 milliónak, a növekedés 119 százalékos.

Az Eurostat adatai szerint 2022-ben mindegyik EU tagországban nőtt a légiutasok száma 2021-hez képest. A legnagyobbat Írországban (256 százalékkal), Szlovákiában és Finnországban (mindkettőben 203 százalékkal).

Rögtön ezután Magyarország következik a negyedik helyen: míg 2021-ben 4 665 369 utas fordult meg a magyar reptereken, 2022-ben már 12 393 512-en szálltak itt repülőre.

A legalacsonyabb növekedés Cipruson (69 százalék), Bulgáriában (74 százalék) és Görögországban (80 százalék) volt.

A vizsgált évben az EU-n kívüli utazások negyvenhét, az EU-n belülieknek pedig harminchét százalékát tette ki a légi közlekedés, míg a belföldi közlekedésnek tizenhat százaléka zajlott a levegőben.

Az előző évhez képest 2022-ben az EU-n kívülre irányuló légi személyszállítás aránya nyolc százalékkal nőtt, míg az unión belül egy százalékkal, nemzeti szinten pedig hét százalékkal csökkent.

Tavaly az Európai Unióban található öt legnagyobb repülőtér mindegyike jelentős utasforgalom-növekedést regisztrált. A párizsi Charles de Gaulle repülőtér 57,5 millió utast szolgált ki (+119 százalék), az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtér 52,5 millió (+106 százalék), a madridi Barajas repülőtér 49,8 millió (+115 százalék), a frankfurti légikikötő 48,8 millió (+97 százalék), a barcelonai El Prat légikikötő pedig 41,2 millió (+123 százalék) utast jegyzett 2022-ben.

Nem véletlen, hogy ebben az évben kapott szárnyra a bosszúutazás kifejezés, bár mindehhez a klímának is lehet egy-két szava.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Unsplash)

 

utazás | eurostat | légiutas | 2022 | légiutasok

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom