A gampingezéstől az ezüst nomádokig: kilenc új kifejezés, amelyet 2022-ben tanultunk

A járvány sok mindent megváltoztatott az utazás terén is, az újranyitással pedig új jelenségek, utazási módok és trendek születtek, amelyekhez új elnevezéseket kellett találni. Íme kilenc fogalom, amelyet tavaly ismerhettünk meg.

9. Eduvakáció

Egyre több szálloda ajánl fel olyan csomagokat, amelyek nemcsak kellemes, de hasznos időtöltést is kínálnak azoknak, akik a nyaralás alatt szeretnének valami újat tanulni például a helyi kultúráról, a környezettudatosságról vagy elsajátítanának néhány meditációs technikát.

8. Gamping

Az emelkedő megélhetési költségek miatt Európa-szerte egyre több nyaraló választja a kempingezést, és ennek is egy különösen gazdaságos módja, amikor

valakinek a saját kertjében állíthatjuk fel a sátrunkat.

Ez a szállásforma nemcsak olcsóbb árakat, de nagyobb privátszférát és természetközelibb hangulatot is ígér, mint a hagyományos kempingek.

7. Bosszúutazás

Sokan vannak, akik alig várták már, hogy kiszabaduljanak a lezárások alól, és amikor ez megtörtént, igyekeztek mindent bepótolni ami az előző időszakban kimaradt. Jellemző volt, hogy az emberek „életük utazását“ igyekeztek megszervezni, amikor már lehetett tervezni.

6. Ezüst nomádok

A járvány alatt egyre elterjedtebbé vált a távmunka, de a digitális nomád-életmód iránt már nemcsak a szabadúszók, hanem a nyugdíjasok is érdeklődni kezdtek.

Az elmúlt évben majdnem kétszer annyian tették fel a kérdést a böngészőben, hogy melyek a legjobb országok a brit nyugdíjasoknak, mint korábban.

5. Hometel

A londoni room2 által alkotott szó az olyan szállásokat írja le, amely az otthon kényelmét és rugalmasságát kínálják a legjobb szállodai szolgáltatásokkal elegyítve.

4. Kunyhóélet

Míg 2021-t a lakókocsis élet (vanlife) uralta, 2022-ben a kunyhóélet (hutlife) vette át az irányítást, miután a zsúfolt szállodák és kempingek helyett sokan béreltek nagyobb elszeparálódást biztosító kis házakat.

3. Queenagers

A királynő és a tinédzser szavakból keletkezett összetétel azokra a 45 és 65 év közötti nőkre vonatkozik, akiknek nemcsak a szabadságuk sok, de a vásárlóerejük is nagy, és akár egyedül is útnak indulnak.

2. Mikromobilitás

Az elektromos közlekedés a bicikliktől a rollereken át egészen a szánokig nagy teret hódít szerte a világon. Egyre több utazási iroda kínál ilyen kényelmes közlekedési eszközöket a környék felfedezéséhez azoknak, akik a nyaralásukat nem feltétlenül szeretnék a testmozgással összekötni, vagy nagyobb távokat járnának be környezetbarátabb módon.

1. Természetpozitív utazás

Egyre fontosabb szempont az utazások során a környezetvédelem, melyet többek között a kibocsátásmentes szállodák és a helyi természetmegőrző-helyreállító tevékenységekben való részvételt kínáló programajánlatok is támogatnak.

Nem kizárt, hogy idén is felbukkan majd néhány új kifejezés, talán éppen a legfelkapottabbaknak igérkező trendekkel kapcsolatban.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

2022 | utazás | új | szavak | trendek

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom