Close
A gampingezéstől az ezüst nomádokig: kilenc új kifejezés, amelyet 2022-ben tanultunk

A gampingezéstől az ezüst nomádokig: kilenc új kifejezés, amelyet 2022-ben tanultunk

A járvány sok mindent megváltoztatott az utazás terén is, az újranyitással pedig új jelenségek, utazási módok és trendek születtek, amelyekhez új elnevezéseket kellett találni. Íme kilenc fogalom, amelyet tavaly ismerhettünk meg.

9. Eduvakáció

Egyre több szálloda ajánl fel olyan csomagokat, amelyek nemcsak kellemes, de hasznos időtöltést is kínálnak azoknak, akik a nyaralás alatt szeretnének valami újat tanulni például a helyi kultúráról, a környezettudatosságról vagy elsajátítanának néhány meditációs technikát.

8. Gamping

Az emelkedő megélhetési költségek miatt Európa-szerte egyre több nyaraló választja a kempingezést, és ennek is egy különösen gazdaságos módja, amikor

valakinek a saját kertjében állíthatjuk fel a sátrunkat.

Ez a szállásforma nemcsak olcsóbb árakat, de nagyobb privátszférát és természetközelibb hangulatot is ígér, mint a hagyományos kempingek.

7. Bosszúutazás

Sokan vannak, akik alig várták már, hogy kiszabaduljanak a lezárások alól, és amikor ez megtörtént, igyekeztek mindent bepótolni ami az előző időszakban kimaradt. Jellemző volt, hogy az emberek „életük utazását“ igyekeztek megszervezni, amikor már lehetett tervezni.

6. Ezüst nomádok

A járvány alatt egyre elterjedtebbé vált a távmunka, de a digitális nomád-életmód iránt már nemcsak a szabadúszók, hanem a nyugdíjasok is érdeklődni kezdtek.

Az elmúlt évben majdnem kétszer annyian tették fel a kérdést a böngészőben, hogy melyek a legjobb országok a brit nyugdíjasoknak, mint korábban.

5. Hometel

A londoni room2 által alkotott szó az olyan szállásokat írja le, amely az otthon kényelmét és rugalmasságát kínálják a legjobb szállodai szolgáltatásokkal elegyítve.

4. Kunyhóélet

Míg 2021-t a lakókocsis élet (vanlife) uralta, 2022-ben a kunyhóélet (hutlife) vette át az irányítást, miután a zsúfolt szállodák és kempingek helyett sokan béreltek nagyobb elszeparálódást biztosító kis házakat.

3. Queenagers

A királynő és a tinédzser szavakból keletkezett összetétel azokra a 45 és 65 év közötti nőkre vonatkozik, akiknek nemcsak a szabadságuk sok, de a vásárlóerejük is nagy, és akár egyedül is útnak indulnak.

2. Mikromobilitás

Az elektromos közlekedés a bicikliktől a rollereken át egészen a szánokig nagy teret hódít szerte a világon. Egyre több utazási iroda kínál ilyen kényelmes közlekedési eszközöket a környék felfedezéséhez azoknak, akik a nyaralásukat nem feltétlenül szeretnék a testmozgással összekötni, vagy nagyobb távokat járnának be környezetbarátabb módon.

1. Természetpozitív utazás

Egyre fontosabb szempont az utazások során a környezetvédelem, melyet többek között a kibocsátásmentes szállodák és a helyi természetmegőrző-helyreállító tevékenységekben való részvételt kínáló programajánlatok is támogatnak.

Nem kizárt, hogy idén is felbukkan majd néhány új kifejezés, talán éppen a legfelkapottabbaknak igérkező trendekkel kapcsolatban.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

új | szavak | trendek | utazás | 2022

FOLYTASD EZZEL

Zene, művészet és hihetetlen ételek várnak Madridban

Februártól egy gonddal kevesebbjük lesz a Spanyolországba utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram