Close
Ezek lesznek 2023 legjobb úti céljai

Ezek lesznek 2023 legjobb úti céljai

A National Geographic huszonöt valamilyen szempontból különleges úti célt választott, amelyet érdemes lesz megnézni 2023-ban.

Az öt, különböző kategórián (közösség, természet, kultúra, kaland és család) átnyúló szempont a fenntarthatóság, a föld és az adott helyen élő őslakosok tisztelet volt.

A közösség kategóriájának öt úti célja mind különböző erősségei miatt kapott helyet a listán. Ghána a nyugat-afrikai fekete örökség, Alberta az őslakos kultúrát bemutató turizmus, Laosz az ország látogatását megkönnyítő és gazdaságát fellendítő új, nagysebességű vonat, Milwaukee a kreatív közösség támogatása, a görögországi Kárpáthosz-sziget pedig a női vezetésű fenntartható turizmusa miatt kapott elismerést.

Milwaukee

A Kultúra kategóriában Egyiptomot a Kairó mellett nyíló Nagy Egyiptomi Múzeum, a dél-karolinai Charlestont a januárban megnyíló Nemzetközi Afroamerikai Múzeum miatt üdvözölhetjük, és szintén itt kapott helyet

az olaszországi Via Appia,

a kézműves sörfőzdéiről ás Ázsia legjobb filmfesztiváljáról ismert dél-koreai Puszant, és itt találjuk a kínai Lungmen-barlangokat is, ahol innovatív technológia mutatja be a világ egyik legnagyobb kőszoborgyűjteményét.

A Lungmen-barlangok

A természeti látnivalók közül kiemelkedik a fenntartható turizmus régi motorosa, Szlovénia,

ahol biciklivel tekerhetünk bámulatos szőlőültetvények között, és felfezhetünk olyan gasztronómiai mesterségeket, mint például a sajtkészítés, ezzel némi kulináris pluszt adva a kirándulásnak. A Skót-felföld, az Azori-szigetek és Botswana a megőrzés és fenntarthatóság iránti elkötelezettsége miatt került fel a listára, a texasi Big Bend Nemzeti Park pedig többek között azért, mert Amerika egyik legkevésbé látogatott nemzeti parkja.

A Kilchurn-kastély a Loch Awe mellett, a Skót-felföldön

Kolumbia az utóbbi időben az Encanto című Disney-filmmel került a reflektorfénybe, így időszerű választás a családi úti célok kategóriájában,

és a San Franciscó-i, titkos ösvényeken, parkokon, csempézett lépcsőkön és közösségi kerteken keresztül haladó Crosstown Trail szintén izgalmas élmény gyerekekkel is.

Az útvonalat helyi önkéntesek dolgozták ki, akik hisznek a közösségépítésben és a szabadtéri élmények egészségmegőrző szerepében. Ebben a kategóriában találjuk még Trinidad és Tobagót, Manchestert és Svájcot.

San Francisco

A kaland kategóriájába került a Machu Picchu riválisának számító inka történelmi helyszín, a perui Choquequirao, ahogyan a hagyományosan adrenalinadagoló Új-Zéland is. Az osztrák Alpok a 29 hegyi faluból álló Bergsteigerdörfer hálózata, a utah-i nemzeti parkok és a mexikói Revillagigedo Nemzeti Park is izalmas kalandokat tartogat.

Nemrég a jövő év legmeghatározóbb utazási trendjeiről is írtunk, de addig is, íme, néhány napfényes úti cél a télre!

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

fenntarthatóság | 2023 | legjobb | úti célok

FOLYTASD EZZEL

Karácsony környékén nem lesz egyszerű a vonatozás ezeken a járatokon

Egészen meglepő dolog derült ki a magyarokról: minden harmadik ember inkább lejjebb tekeri a fűtést, csak maradjon pénze utazni

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram