Legalábbis a The World’s Best Restaurants friss, 2018-as toplistája szerint, melyen 2016 után újra az élen végzett a Massimo Botturához köthető modenai Osteria Francescana.
A nagy hatású Bottura jelenleg a világ egyik legbefolyásosabb gasztronómiai figurája, aki rendszerint szürreális módon gondolja újra a klasszikus itáliai konyha receptjeit.
A spanyolországi Bilbaóban megtartott gálán az elmúlt három esztendőben harmadszor választották a legjobbnak az általa vezetett éttermet.
Az indoklás szerint az Osteria szenvedélyes modernséggel ötvözi a hagyománytiszteletet, elképzeléseit pedig régimódi ízekkel tálalja.
A World’s 50 Best Restaurants listáját a Deloitte állítja össze nagyjából ezer, nemzetközileg elismert szakember, valamint autentikus világjáró ínyencek, ételkritikusok és egyéb gasztroszakértők szavazatai alapján a világ huszonhat régiójából.
Különdíjakat is kiosztottak: a legjobb séf Dan Barber lett (Blue Hill at Stone Barns, USA), a legjobb cukrász a francia Cédric Grolet, a legjobb női séf pedig a Londonban dolgozó Clare Smyth.
Az ötvenes rangsorban huszonhárom ország éttermei szerepelnek, közülük kilenc hely Spanyolországot képviseli, mellettük hat az Egyesült Államokat, öt pedig Franciaországot. A címvédő, a New York-i Eleven Madison Park ezúttal a negyedik helyen végzett. Magyar étterem sajnos nem került be a legjobb ötven közé.
Íme a teljes lista:
- Osteria Francescana (Modena, Olaszország)
- El Celler de Can Roca (Girona, Spanyolország)
- Mirazur (Menton, Franciaország)
- Eleven Madison Park (New York, USA) – legjobb észak-amerikai étterem
- Gaggan (Bangkok, Thaiföld) – legjobb ázsiai étterem
- Central (Lima, Peru) – legjobb dél-amerikai étterem
- Maido (Lima, Peru)
- Arpege (Párizs, Franciaország)
- Mugaritz (San Sebastian, Spanyolország)
- Asador Etxebarri (Axpe, Spanyolország)
- Quintonil (Mexikóváros, Mexikó)
- Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, New York, USA)
- Pujol (Mexikóváros, Mexikó)
- Steirereck (Bécs, Ausztria)
- White Rabbit (Moszkva, Oroszország)
- Piazza Duomo (Alba, Olaszország)
- Den (Tokió, Japán) – a listán legtöbbet előreugró étterem
- Disfrutar (Barcelona, Spain) – legjobb debütáló étterem
- Geranium (Koppenhága, Dánia)
- Attica (Melbourne, Ausztrália)
- Alain Ducasse au Plaza Athénée (Párizs, Franciaország)
- Narisawa (Tokió, Japán)
- Le Calandre (Rubano, Olaszország)
- Ultraviolet (Sanghaj, Kína)
- Cosme (New York, USA)
- Le Bernardin (New York, USA)
- Boragó (Santiago, Chile)
- Odette (Szingapúr) – újonc
- Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Párizs, Franciaország)
- D.O.M. (São Paulo, Brazília)
- Arzak (San Sebastian, Spanyolország)
- Tickets (Barcelona, Spanyolország)
- The Clove Club (London, Anglia)
- Alinea (Chicago, USA)
- Maaemo (Oslo, Norvégia) – újonc
- Reale (Castel Di Sangro, Olaszország)
- Restaurant Tim Raue (Berlin, Németország)
- Lyle's (London, Anglia) – újonc
- Astrid y Gastón (Lima, Peru)
- Septime (Párizs, Franciaország)
- Nihonryori RyuGin (Tokió, Japán)
- Ledbury (London, Anglia)
- Azurmendi (Larrabetzu, Spanyolország) – fenntarthatósági díj
- Mikla (Isztambul, Törökország) – újonc
- Dinner by Heston Blumenthal (London, Anglia)
- Saison (San Francisco, USA)
- Schloss Schauenstein (Fürstenau, Svájc) – újonc
- Hiša Franko (Kobarid, Szlovénia) – újonc
- Nahm (Bangkok, Thaiföld)
- Test Kitchen (Cape Town, Dél-Afrika) – legjobb afrikai étterem
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images, unsplash.com)
legjobb | olaszország | toplista | étterem | World’s 50 Best Restaurants | osteria francescana
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!