Legalábbis a The World’s Best Restaurants friss, 2018-as toplistája szerint, melyen 2016 után újra az élen végzett a Massimo Botturához köthető modenai Osteria Francescana.
A nagy hatású Bottura jelenleg a világ egyik legbefolyásosabb gasztronómiai figurája, aki rendszerint szürreális módon gondolja újra a klasszikus itáliai konyha receptjeit.
A spanyolországi Bilbaóban megtartott gálán az elmúlt három esztendőben harmadszor választották a legjobbnak az általa vezetett éttermet.
Az indoklás szerint az Osteria szenvedélyes modernséggel ötvözi a hagyománytiszteletet, elképzeléseit pedig régimódi ízekkel tálalja.
A World’s 50 Best Restaurants listáját a Deloitte állítja össze nagyjából ezer, nemzetközileg elismert szakember, valamint autentikus világjáró ínyencek, ételkritikusok és egyéb gasztroszakértők szavazatai alapján a világ huszonhat régiójából.
Különdíjakat is kiosztottak: a legjobb séf Dan Barber lett (Blue Hill at Stone Barns, USA), a legjobb cukrász a francia Cédric Grolet, a legjobb női séf pedig a Londonban dolgozó Clare Smyth.
Az ötvenes rangsorban huszonhárom ország éttermei szerepelnek, közülük kilenc hely Spanyolországot képviseli, mellettük hat az Egyesült Államokat, öt pedig Franciaországot. A címvédő, a New York-i Eleven Madison Park ezúttal a negyedik helyen végzett. Magyar étterem sajnos nem került be a legjobb ötven közé.
Íme a teljes lista:
- Osteria Francescana (Modena, Olaszország)
- El Celler de Can Roca (Girona, Spanyolország)
- Mirazur (Menton, Franciaország)
- Eleven Madison Park (New York, USA) – legjobb észak-amerikai étterem
- Gaggan (Bangkok, Thaiföld) – legjobb ázsiai étterem
- Central (Lima, Peru) – legjobb dél-amerikai étterem
- Maido (Lima, Peru)
- Arpege (Párizs, Franciaország)
- Mugaritz (San Sebastian, Spanyolország)
- Asador Etxebarri (Axpe, Spanyolország)
- Quintonil (Mexikóváros, Mexikó)
- Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, New York, USA)
- Pujol (Mexikóváros, Mexikó)
- Steirereck (Bécs, Ausztria)
- White Rabbit (Moszkva, Oroszország)
- Piazza Duomo (Alba, Olaszország)
- Den (Tokió, Japán) – a listán legtöbbet előreugró étterem
- Disfrutar (Barcelona, Spain) – legjobb debütáló étterem
- Geranium (Koppenhága, Dánia)
- Attica (Melbourne, Ausztrália)
- Alain Ducasse au Plaza Athénée (Párizs, Franciaország)
- Narisawa (Tokió, Japán)
- Le Calandre (Rubano, Olaszország)
- Ultraviolet (Sanghaj, Kína)
- Cosme (New York, USA)
- Le Bernardin (New York, USA)
- Boragó (Santiago, Chile)
- Odette (Szingapúr) – újonc
- Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Párizs, Franciaország)
- D.O.M. (São Paulo, Brazília)
- Arzak (San Sebastian, Spanyolország)
- Tickets (Barcelona, Spanyolország)
- The Clove Club (London, Anglia)
- Alinea (Chicago, USA)
- Maaemo (Oslo, Norvégia) – újonc
- Reale (Castel Di Sangro, Olaszország)
- Restaurant Tim Raue (Berlin, Németország)
- Lyle's (London, Anglia) – újonc
- Astrid y Gastón (Lima, Peru)
- Septime (Párizs, Franciaország)
- Nihonryori RyuGin (Tokió, Japán)
- Ledbury (London, Anglia)
- Azurmendi (Larrabetzu, Spanyolország) – fenntarthatósági díj
- Mikla (Isztambul, Törökország) – újonc
- Dinner by Heston Blumenthal (London, Anglia)
- Saison (San Francisco, USA)
- Schloss Schauenstein (Fürstenau, Svájc) – újonc
- Hiša Franko (Kobarid, Szlovénia) – újonc
- Nahm (Bangkok, Thaiföld)
- Test Kitchen (Cape Town, Dél-Afrika) – legjobb afrikai étterem
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images, unsplash.com)
World’s 50 Best Restaurants | legjobb | Modena | étterem | osteria francescana
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!