Ismét Olaszországban találjuk a világ legjobb éttermét

Legalábbis a The World’s Best Restaurants friss, 2018-as toplistája szerint, melyen 2016 után újra az élen végzett a Massimo Botturához köthető modenai Osteria Francescana. 

A nagy hatású Bottura jelenleg a világ egyik legbefolyásosabb gasztronómiai figurája, aki rendszerint szürreális módon gondolja újra a klasszikus itáliai konyha receptjeit.

A spanyolországi Bilbaóban megtartott gálán az elmúlt három esztendőben harmadszor választották a legjobbnak az általa vezetett éttermet.

Az indoklás szerint az Osteria szenvedélyes modernséggel ötvözi a hagyománytiszteletet, elképzeléseit pedig régimódi ízekkel tálalja.

A World’s 50 Best Restaurants listáját a Deloitte állítja össze nagyjából ezer, nemzetközileg elismert szakember, valamint autentikus világjáró ínyencek, ételkritikusok és egyéb gasztroszakértők szavazatai alapján a világ huszonhat régiójából.

Különdíjakat is kiosztottak: a legjobb séf Dan Barber lett (Blue Hill at Stone Barns, USA), a legjobb cukrász a francia Cédric Grolet, a legjobb női séf pedig a Londonban dolgozó Clare Smyth.

Az ötvenes rangsorban huszonhárom ország éttermei szerepelnek, közülük kilenc hely Spanyolországot képviseli, mellettük hat az Egyesült Államokat, öt pedig Franciaországot. A címvédő, a New York-i Eleven Madison Park ezúttal a negyedik helyen végzett. Magyar étterem sajnos nem került be a legjobb ötven közé.

Íme a teljes lista:

  1. Osteria Francescana (Modena, Olaszország)
  2. El Celler de Can Roca (Girona, Spanyolország)
  3. Mirazur (Menton, Franciaország)
  4. Eleven Madison Park (New York, USA) – legjobb észak-amerikai étterem
  5. Gaggan (Bangkok, Thaiföld) – legjobb ázsiai étterem
  6. Central (Lima, Peru) – legjobb dél-amerikai étterem
  7. Maido (Lima, Peru)
  8. Arpege (Párizs, Franciaország)
  9. Mugaritz (San Sebastian, Spanyolország)
  10. Asador Etxebarri (Axpe, Spanyolország)
  11. Quintonil (Mexikóváros, Mexikó)
  12. Blue Hill at Stone Barns (Pocantico Hills, New York, USA)
  13. Pujol (Mexikóváros, Mexikó)
  14. Steirereck (Bécs, Ausztria)
  15. White Rabbit (Moszkva, Oroszország)
  16. Piazza Duomo (Alba, Olaszország)
  17. Den (Tokió, Japán) – a listán legtöbbet előreugró étterem
  18. Disfrutar (Barcelona, Spain) – legjobb debütáló étterem
  19. Geranium (Koppenhága, Dánia)
  20. Attica (Melbourne, Ausztrália)
  21. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Párizs, Franciaország)
  22. Narisawa (Tokió, Japán)
  23. Le Calandre (Rubano, Olaszország)
  24. Ultraviolet (Sanghaj, Kína)
  25. Cosme (New York, USA)
  26. Le Bernardin (New York, USA)
  27. Boragó (Santiago, Chile)
  28. Odette (Szingapúr) – újonc
  29. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen (Párizs, Franciaország)
  30. D.O.M. (São Paulo, Brazília)
  31. Arzak (San Sebastian, Spanyolország)
  32. Tickets (Barcelona, Spanyolország)
  33. The Clove Club (London, Anglia)
  34. Alinea (Chicago, USA)
  35. Maaemo (Oslo, Norvégia) – újonc
  36. Reale (Castel Di Sangro, Olaszország)
  37. Restaurant Tim Raue (Berlin, Németország)
  38. Lyle's (London, Anglia) – újonc
  39. Astrid y Gastón (Lima, Peru)
  40. Septime (Párizs, Franciaország)
  41. Nihonryori RyuGin (Tokió, Japán)
  42. Ledbury (London, Anglia)
  43. Azurmendi (Larrabetzu, Spanyolország) – fenntarthatósági díj
  44. Mikla (Isztambul, Törökország) – újonc
  45. Dinner by Heston Blumenthal (London, Anglia)
  46. Saison (San Francisco, USA)
  47. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Svájc) – újonc
  48. Hiša Franko (Kobarid, Szlovénia) – újonc
  49. Nahm (Bangkok, Thaiföld)
  50. Test Kitchen (Cape Town, Dél-Afrika) – legjobb afrikai étterem

Ez is érdekelhet:

Hat pazar reggeliző, ahol a jó ízlés is harapható

Párizstól Hong Kongig gyűjtöttünk dizájn- és gourmet-pozitív reggelizőket, köztük a magyar gyökerű, New York-i Orwasher’s Bakeryvel.

(Fotók: Getty Images, unsplash.com)

legjobb | olaszország | toplista | étterem | World’s 50 Best Restaurants | osteria francescana

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés